Norrsken i huvudstaden: "Festa som samer"

Blänk, Maxida Märak och Kitok är Norrbottens hetaste hiphopakter för tillfället. Under en påskkväll tog de över den legendariska konsertlokalen Debaser Medis, förvandlade platsen till en historisk knytpunkt för länsbor i exil och skapade en milstolpe i deras karriärer. I tre delar följer Duo Nöje med artisterna före, under och efter kvällen på Medborgarplatsen.Del 3: Kitok.

Kitok backstage Debaser Medis -  Magnus Ekelund - Stina Vikström och Erik Zettervall

Kitok backstage Debaser Medis - Magnus Ekelund - Stina Vikström och Erik Zettervall

Foto: Calle Lindgren

Duo Nöje2015-04-12 06:30

Klockan 21.04:

Det är nästan tre timmar kvar till dess att Kitok ska gå upp på scenen som kvällens huvudnummer på Debaser Medis. Ändå är Magnus Ekelund och Stina Vikström först på plats. Före Blänk som ska inleda kvällen. Före Maxida Märak som uppträder därefter.

Sedan soundcheck tidigare på dagen har de inte hunnit göra mycket mer än att äta middag och hänga på hotellet. Nu börjar kvällen och det är i den här logen på tredje våningen som timmarna kommer spenderas.

– Hur mycket tänker du hänga här sedan i kväll? frågar gitarristen Erik Zettervall, som dykt upp tillsammans med kompisarna Robert Andersson och Arvid Sandin.

– Mycket. Typ hela tiden, svarar Magnus Ekelund.

Nedanför fönstret går Folkkungagatan och nyfikna blickar riktas ned mot trafiken och rörelsen. Än så länge hänger ett stort frågetecken kring hur kvällen kommer se ut. Tillsammans med systrarna Märak fyllde Kitok Debaser Strand i januari, nu väntar en större lokal med ytterligare en supportakt då Blänk ansluter. Men det är påsk och en del utflyttade norrbottningar vänder hemåt i stället för att bevittna Jokkmokks stora son.

Magnus Ekelund sitter med låtlistan framför sig och Erik Zettervall sätter sig bredvid honom i soffan för att gå igenom upplägget på kvällens uppträdande.

– Innan "Norrsken" kommer ju Maxida in. Då säger hon något i stil med att ”nu häller vi upp en tolva vargtass”, säger Ekelund.

Zettervall nickar förstående och de går vidare med hur Blänks Simon Trabelsi ska presenteras under "Halleluja (krossa eller krossas)".

– Mitt i Halleluja kommer jag bara ”Siiiimon”.

Samtidigt sitter Stina Vikström i soffan med telefonen i handen.

– Någon måste ta bild av mig, jag måste lägga upp en på Instagram, säger hon.

Keyboardisten siktar med sin smartphone mot Duo Nöjes fotograf, men lyckas inte fånga hans arbete tillräckligt för att den skulle få plats på sociala medier. Lite senare blir det ombytta roller i stället. Yrkesfotografen får direktiv att lägga kameran åt sidan för att föreviga Stina Vikström tillsammans med kollegan Maxida Märak och kompisen Maja Hammarstedt ute i korridoren. Trion poserar vant och Instagram-kontot uppdateras med texten "I kväll lyfter vi taket, Debaser Medis".

Tiden går och rummen där musikerna trängs med sina vänner har fyllts på. Blänk-trion är på plats med körsångare och Maxida Märak sticker in huvudet då och då mellan besöken ute bland vänner i publiken.

För Magnus Ekelund är det här ännu en kväll då han står i fokus. Efter Kitoks succé med "Paradise Jokkmokk" har han dragit fram över hela landet och nya singeln "Norrsken i baren" har sålt in påskkvällen på Medborgarplatsen.

Den här kvällen inleds med ett gästspel på Blänks "Stand Aside" och en röd skinnjacka hänger över stolen i logen redo att användas under inhoppet.

Efter att ha sprungit in i Blänks loge och dragit sin vers på "Stand Aside", snabbt uppbackad av Simon Trabelsi, har Magnus Ekelund hunnit sitta ner och snacka skor med Klas Granström och berätta om de gånger har tidigare besökt Debaser Medis i olika konstellationer.

Nu vandrar han omkring i logen med hans artistnamn på dörren och vet inte riktigt vad han ska hitta på.

– Fan, nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag är full av adrenalin, men det är typ tio timmar kvar till vi ska på, säger han.

A4-arket som hänger vid scenkanten berättar att huvudnumret ska kliva på klockan 00.00. När Blänk genomfört två låtar och klockan närmar sig 23.00 får han en försmak av vad som väntar.

Med oklanderlig tajming dyker han upp vid scenkanten en kort stund innan han ska springa upp framför publiken.

Trots några snabba dunkar med handflatan på mikrofonen kommer inget ljud ur den. Magnus tittar närmare och inget tyder på att den är påslagen. En uppgiven rörelse med utsträckta händer säger ”den är inte påslagen”, men trots det springer han upp på scenen till publikens jubel som inleddes redan när de insåg var låten var på väg. Hans aggressiva rap gör att han knappt hade behövt en mikrofon för att höras.

När låten är slut går han av scenen.

– Fan, de drog igång mikrofonen typ en sekund innan jag skulle börja.

Tydligt lättad över att den hotande incidenten aldrig blev någon incident vänder han tillbaka till logen. Nu återstår bara en timme till Kitoks uppträdande.

23.54:

Under Maxida Märaks konsert har logerna tömts och alla musikerna har tagit plats vid scenkanten eller ute i publiken för att kolla in och stötta Jokkmokks rapdrottning. När Märak återvänt till våning 3 och logerna kretsar mycket kring henne. Fortfarande hög på adrenalin går hon omkring och berättar om hur peppad hon är.

Samtidigt kommer Jokkmokks rapkung in i logen och påminner kollegorna Erik Zettervall och Stina Vikström om vad som väntar.

– Har ni koll på klockan? Frågar han.

– Ja, svarar Zettervall lugnt. Vi ska gå ner om en minut.

Maxida Märak pussar Stina Vikström på kinden och ger henne ett uppmuntrande: ”Baby, du är bäst – du är så fucking snygg” innan de påbörjar samma vandring som de andra artisterna före dem gjort tidigare under kvällen.

Skillnaden mot tidigare är att trion gör allting väldigt vant och avslappnat. Erik Zettervall kollar till elgitarren snabbt bakom fördragen ridå, Stina Vikström fingrar på sin keyboard. Några sekunder räcker för att de ska känna sig lugna och kliva av scenen igen.

När ljudteknikerna ger dem tumme upp kommer Erik på att han inte har med sig sin låtlista och tvingas ta färden upp till logen igen. Samtidigt står Stina och Magnus kvar med orubbligt fokus.

– Nu kör vi! säger gitarristen, som kommit tillbaka, när ridån går upp vid scenen.

– Nu kör vi, svarar Magnus och ger Stina en liten klapp på ryggen som betyder "gå upp på scenen".

Introt till "Premium Gold" tuggar igång samtidigt som två tredjedelar befinner sig framför publiken. Kitok själv tittar ner i golvet och nickar i takt med musiken innan han springer upp på scenen och får kvällens hittills största jubel.

"Det känns som att jag är tillbaka igen, efter en lång tid på driv".

Debaser Medis gör ingen besviken den här kvällen. Det blir allsång till "Sthlm city" och "Halleluja" levereras i den troligtvis bästa versionen någonsin. Som inövat presenteras Blänks gästspel med ett "Siiiimon” innan även Maxida Märak ansluter. Det blir ett uppträdande som har allt.

Det som troligtvis hade varit Norrbottens anthem om inte en viss Paradise-låt kommit innan, "Norrsken i baren", skruvar upp patriotandan ytterligare innan den givna avslutningen.

"Jag ser ett norrsken i baren som lyser upp i lokalen. Så mina boys och mina damer – nu ska vi festa som samer".

När Magnus Ekelund sedan vänder sig mot publiken tar det inte lång tid innan hela lokalen skanderar.

– Är det någon som kan den där hejaramsan. Den går så här: ”Jokk-mokk, Jokk-mokk, Jokk-mokk” …

Paradise Jokkmokk rullar igång och efteråt behöver inte Magnus Ekelund, Stina Vikström och Erik Zettervall ta många steg ner från scenkanten innan de går upp igen. Det blir en stunds väntan till ljudet av publikens "En – Gång – Till" ute i lokalen. Utan att prata med varandra vet de att de har två låtar kvar att spela och efter "Sista utposten" är kvällen slut för Debaser Medis publik.

Sedan Kitoks succé under det senaste året har de hunnit göra många spelningar ihop. Men den här var något extra.

Stina Vikström kan inte stå still och hoppar runt mellan famnarna när hon kramar sina kollegor samtidigt som de går med bestämda steg genom korridoren.

– Fan va bra – fan va bra, upprepar hon och kan inte hålla tillbaka leendet, som tar upp hela hennes ansikte.

– Fan va bra – fan var bra.

Den här gången tar de inte den väntande hissen. Utan att säga ett ord till varandra går de i stället höger i trapphuset och raka vägen ut på gatan.

"Alla är bjudna till efterfesten. Den börjar klockan fem och slutar i arresten".

Kitok backstage Debaser Medis - Erik Zettervall - Arvid Sandin - Robert Andersson
Kitok backstage Debaser Medis - Erik Zettervall - Arvid Sandin - Robert Andersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!