Länets Idol-hopp tar plats i tv-rutan

16 års väntan är över. I veckan får Anna-Sofia Monroy och Tove Burman se sig själva på tv när Idol-audition från Kiruna visas.

Anna-Sofia Monroy

Anna-Sofia Monroy

Foto: Linda Wikstrom

Duo Nöje2015-08-17 17:00

För de två norrbottningarna Anna-Sofia Monroy, Luleå, och Tove Burman, Kalix, var stoppet på Idol-turnén efterlängtat. Eftersom åldersgränsen för att söka till programmet är 16 år var det första gången de kunde söka lyckan hos juryn.

I kväll är det säsongspremiär och under tisdagens sänds avsnittet på TV4, som spelades in i mars, där Alexander Bard och Dominika Peczynski besökte Kiruna. Och båda 16-åringarna får se sig själva på tv.

– Jag längtar så mycket till att det sänds för att veta hur jag såg ut, vad jag gjorde och vad jag sjöng, berättar Anna-Sofia Monroy.

Luleåbon började spela gitarr och sjunga när hon var tio år och har lagt ut en hel del klipp på sig själv på Youtube sedan dess. Redan då räknade hon åren till dess att hon skulle få delta och efter att ha skickat in en film till Idol blev hon inbjuden att delta vid audition i Kiruna.

– Alla mina vänner såg att jag hade skickat in en videoaudition och sedan började den spridas ganska mycket på nätet. Många bekanta började dela den och folk började frågade hur det hade gått. Men jag får inte säga, berättar hon med ett skratt.

Turnéstoppet i Kiruna var en del i den rekordstora Idol-satsningen där jurymedlemmarna delade upp landet mellan sig för att nå ut till så många orter som möjligt. Därför var det enbart Alexander Bard av originalmedlemmarna som var på plats av och talangernas uppträdanden ägde rum i en buss. Ett bakslag för Anna-Sofia Monroy som inte räknat med att stå utomhus och vänta i flera timmar.

– De skrev att jag skulle ha med varma kläder, men det skiter väl jag i – jag vill vara snygg. Så jag kom i skinnjacka när alla andra hade dunjacka (skratt).

Tove Burman skrev sin första låt som fyraåring och har också väntat länge på att ge Idol chansen.

– Jag tror att alla som har ett musikintresse har det som en barndomsdröm, man har sett på programmet länge och har känt att "shit vad kul det skulle vara att vara med", säger hon.

Även Kalix-deltagaren har fått frågor om hur det gick för henne, men hon försöker hålla tyst fram till klockan 20.00 i kväll. Och trots att hon vet vad Bard och Peczynski tyckte om henne är hon lite nervös.

– Jag är så spänd på vad jag har sagt i intervjuerna, man kommer inte ihåg sådant – man bara pratar på (skratt). Sedan ska bli kul att se hur jag gjorde, det blir väldigt spännande, konstaterar hon.

Och för tittarna kan hon avslöja att det inte var så enkelt som det ser ut på tv, Tove Burman hade nämligen med sig ett piano in i bussen.

Var du nervös över att få in det?

– Ja, det var jag (skratt). Det är väldigt tungt det där pianot, vi har det hemma och det är knappt så att jag kan bära det då. Nu var det dessutom trappor in i en buss.

TV: Se Anna-Sofia Monroy sjunga och prata om Idol-upplevelsen

Idol 2015

Innehåller 12 stopp – fler än någonsin – och är sista säsongen för juryn Alexander Bard, Laila Bagge och Anders Bagge.

Sänds på TV4 20.00, premiär under måndagen.

Vinnare från länet: Kevin Borg (Arvidsjaur) och Markus Fagervall (Övertorneå).

.

Läs mer om Idol 2015:

Idolturnén drog igång i Kiruna

"Äntligen kommer Idol lite längre norrut"

Kiruna med på rekordstor avslutningsturné: "Ett killår"

TV: Se Anna-Sofia Monroy sjunga och prata om Idol-upplevelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!