Kikki Danielsson: "Journalister är livsfarliga"

Efter åratal av mörka tidningsrubriker har hennes senaste album hyllats som det bästa i en karriär som spänner över fem decennier. I dag kommer folkkära Kikki Danielsson till Piteå, med resväskan full av hits.

Kikki kunde inte tacka nej när hon blev inbjuden att uppträda på Pite Havsbad.

Kikki kunde inte tacka nej när hon blev inbjuden att uppträda på Pite Havsbad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Duo nöje2016-08-04 12:29

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

När Duo Nöje ringer upp Kikki Danielsson sitter hon på Arlanda och väntar på flyget mot Luleå Airport, med Piteå som slutdestination. Trots ett litet missöde i säkerhetskontrollen är Kikki på strålande humör.

– Jag blev stoppad för att jag hade en yoghurt med mig. Jag tänkte att, vad fan, kan man göra en bomb av yoghurt? Men det ordet vågar man ju inte säga (skratt).

I söndags var det Kikki Danielssons tur att sommarprata i P1, och det blev ett självutlämnande program där hon bland annat tog upp mobbing, fallerade äktenskap och påhopp i pressen. Efteråt har hon fått mycket positiv respons, och Kikki själv känner sig nöjd med hur programmet blev.

– Jag levde med det där programmet i två månader, ändrade och trixade, sen blev jag nöjd. Men jag tyckte tiden gick så fort, jag hade mycket mer att prata om. Men jag får väl skriva en bok till, när jag blir 80 (skratt).

Du nämner bland annat att du inte litar på journalister?

– Nä, det är livsfarligt (skratt). Nä, men jag är sån att jag skämtar ibland, och journalisterna förstår ju att jag skämtar men ändå gör de en grej av det. Om jag till exempel skulle berätta att jag stal en Coca Cola när jag var åtta år, vilket jag i och för sig gjorde men det är preskriberat nu, då skulle det bli en jättelöpsedel där det är skrivet så folk tror att det hände igår (skratt). De har sålt mycket lösnummer på mig.

Under några år handlade det mesta som skrevs om Kikki Danielsson i media om alkohol, matmissbruk och ohälsa. Allt annat än musik. Men när hon i fjol släppte albumet ”Postcard From A Painted Lady”, hennes första album helt och hållet framfört på engelska sedan 1985, blev det plötsligt andra tongångar. Albumet har bland annat kallats hennes bästa någonsin.

– Ja, jag blev nästan chockad. Jag var faktiskt lite orolig för min äldre publik som kanske inte är så bra på engelska, men det visade sig att jag inte alls hade behövt oroa mig. Det är oftast de äldre som kommer fram och kramar mig och tackar och säger ”åh, den där låt nummer fyra är så bra”. Och jag vet ju knappt ens själv vilken låt som är nummer fyra (skratt).

På ”Postcard From A Painted Lady” är det förre Diamond Dogs-sångaren Sören ”Sulo” Andersson som skrivit låtarna, och det är ett samarbete publiken snart kommer få höra mer av.

– Vi kommer släppa en julplatta, i samma stil som ”Postcard From A Painted Lady” och med samma band. ”Sulo” har skrivit de flesta låtarna, plus att det blir några klassiker. Vi gjorde klart plattan i juli, under de allra hetaste dagarna stod vi där och sjöng julsånger (skratt).

Men när hon nu kommer till Piteå är det inte för att framföra varken ”Painted Lady”-material eller jullåtar, utan för att riva av ett exklusivt gig tillsammans med gamla kollegan Elisabeth ”Bettan” Andreassen.

– Thomas Deutgen tog kontakt i våras och frågade om jag var intresserad, och Pite havsbad säger man ju inte nej till. Det här blir enda spelningen vi göra tillsammans i sommar, vad jag vet i alla fall, men jag hoppar på allt som känns kul, säger Kikki.

På förhand har det utlovats hits som ”Bra Vibrationer”, ”Papaya Coconut”, ”Vem E De Du Vill Ha” och ”Dag Efter Dag”. Och Kikki lovar att till och med bjuda på lite norska.

– Jag har bett om ett notställ för jag har inte sjungit hela ”La Du Swinge” (Bettans norska Eurovisionvinnare från 1985) förut. Jag ska skriva ner texten med stora bokstäver och ha framför mig (skratt).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!