Julia från Älvsbyn kan bli Årets Dessertmästare

Dessertmästarna i Kanal 5 är programmet där några av landets främsta godis- och dessertkreatörer tävlar om den ärofyllda titeln Årets Dessertmästare. Och i år kan segern gå till Älvsbyn.

Julia Cedenblad från Älvsbyn är en av årets deltagare i Dessertmästarna på Kanal 5.

Julia Cedenblad från Älvsbyn är en av årets deltagare i Dessertmästarna på Kanal 5.

Foto: Magnus Selander/Kanal 5

Duo nöje2016-08-23 15:00

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Julia Cedenblad, ursprungligen från Älvsbyn men sedan några år tillbaka boende i Bromma, är en av årets deltagare i Dessertmästarna som har premiär den sjunde september. Och alltihop började på Uddens Hembageri utanför Älvsbyn, berättar Julia Cedenblad.

– Jag gjorde praktik där när jag gick i åttan och tyckte det var så himla kul och inspirerande. Efter det kom jag hem och bara bakade bakade bakade. Till slut fick jag bakförbud av mamma (skratt). De flesta kanske gör annat dumt när de är 14, men jag bakade väldigt mycket.

Julia Cedenblad lämnade Norrbotten redan efter gymnasiet. Efter svängar till USA och Italien blev det tre års studier till måltidskreatör i Grythyttan, vilket resulterade i ett jobb på Akvavit i New York. Men sedan fem år är hon tillbaka i Sverige och Stockholm, där hon driver företaget Matmuskler tillsammans med sin man, MMA-fightern Magnus Cedenblad.

Men träning och att ”äta rätt” i alla ära, sötsakerna har alltid en speciell plats i Julia Cedenblads hjärta.

– Jag har alltid älskat desserter och bakverk. Det är väldigt kreativt att jobba med desserter, man kan skapa väldigt vackra saker, det är nog mycket det som tilltalar mig. Fast när jag själv bakar är det sällan jag blir sugen, då uppskattar jag mer när jag åker upp till mamma och pappa och hon har bakat bullar eller en kaka.

Platsen i dessertmästarna fick Julia Cedenblad av en slump. Hon berättar att hon inte ens hade tänkt tanken att söka till programmet.

– Det var faktiskt produktionsbolaget som hade blivit tipsade om mig och hörde av sig. Först trodde jag nästan att de tagit fel, men sen tänkte jag att det kan ju vara kul att testa något nytt.

Inspelningarna ägde rum i Stockholm för tre veckor sedan, och Julia Cedenblad berättar att det var både det roligaste och det värsta hon någonsin gjort.

– Det var extremt intensivt. Efteråt sa jag att jag ska aldrig mer ifrågasätta personers val på TV. Det kan ju vara lätt att sitta i TV-soffan och säga ”varför gör de inte sådär”, men det är en helt annan sak när man själv står där. Varje dag var något helt nytt och jag upptäckte nya sidor hos mig själv hela tiden, det var galet (skratt).

Hur det gick för Julia Cedenblad får man vända sig till Kanal 5 för att få reda på, men hon kan i alla fall avslöja att hon inte använde sig av några åkerbär under inspelningarna.

– Jag tänkte att, ska jag be om åkerbär? Men när man plockat åkerbär får man stor respekt för bäret, man vet hur det är att stå där och plocka, med mygg och allt helvete (skratt). Det är dyra droppar, men ska man göra nåt i TV så är det ganska mycket som kastas, så jag tog hallon istället (skratt).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!