Här är alla artister på Luleå Pride

Allt sedan starten 2012 har Luleå Pride växt i storlek och styrka. Men större än i år kommer inte festivalen bli, om vi ska tro arrangören Sophie Gunnarsson.

Gnucci

Gnucci

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Duo nöje2016-04-15 10:00

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Som tidigare år satsar festivalen på att blanda en hel del lokala artister med några mer kända namn. Bland de sistnämnda kan i år nämnas Sofia Jannok, Gnučči och Erik Rapp. På den mer lokala fronten bjuds publiken på Haartland, Oh Jonathan och Tigerbukten, plus en hel del annat. Arrangörerna RFSL’s projektledare Sophie Gunnarsson är nöjd.

– Luleå Pride är ju en gratisfestival som är öppen för alla. Vi kommer blanda artistuppträdanden i Stadsparken med föreläsningar, teater, show, workshops och nattklubb. Jag tycker det är coolt att Luleå Pride är både den lilla mötesplatsen för HBTQ-personer, och den stora folkfesten som alla kan ta del av.

Nytt för i år är att man kommer visa en EM-match med Sverige-Italien på storbildsskärm i Stadsparken på fredagen, något Sophie Gunnarsson hoppas ska locka lite nya besökare till festivalen. Samtidigt menar hon att man egentligen inte siktar på att den ska växa sig så mycket större än den är nu.

– Förra året hade vi över 100 programpunkter, och det blev nästan för mycket. Vi är bara två projektledare som jobbar med det här, allt annat är volontärkrafter. Så det är något vi måste tänka på, att försöka hålla ner det. Det är lätt att tänka att vi vill göra det större och större, men för oss är det inte viktigt, vi tycker det är lagom med tre dagar. Men det är svårt, för det är så himla mycket fantastiska artister och fantastiska föreläsare som vi vill bjuda våra besökare på. Och vi smygstartar faktiskt lite på torsdag när vi har ett litet förpeppshäng.

Sedan Luleå Pride startade 2012 har det dykt upp Pridefestivaler i Kalix, Gällivare och Pajala, och Sophie Gunnarsson tror att man faktiskt lyckats förbättra klimatet för HBTQ-personer i länet.

– Jag tycker det känns som det är lite mer öppet och inkluderande, och kanske lite lyckligare också (skratt). Det känns som att Pride är här för att stanna, även om vi egentligen har som mål att inte behöva finnas överhuvudtaget. Men så länge det finns homo- och transfobi i samhället känns det extremt viktigt att arrangera det här. Att vara en del av Luleå Pride, att vara där, är att ta ställning för alla människors lika värde. Fest och politik i en härlig mix.

Luleå Pride genomförs fredag till söndag den 17 till 19 juni, och Sophie Gunnarsson hoppas att alla ska kunna hitta något de tilltalas av. Men när hon själv ska välja vad hon ser mest fram emot under helgen blir det desto svårare.

– Jag ser fram emot Hanna Gustavsson, illustratör, serietecknare och författare, också. Så pepp på hens workshop och samtal med Pernilla Hammargren.

– Beri har jag inte hört så mycket av så det ska bli skitkul att kolla på, och Gnučči på lördagen. Nino Ramsby tycker jag också är fantastisk, och Sofia Jannok. Och Tigerbukten har jag inte sett live… med Gud, det är så mycket, jag kan inte välja (skratt).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!