Finalisten som lämnade köket för baren

Steget från köket till baren är inte långt. För Mathilda Lange är det ungefär två meter – och en slump.

Steg framåt. Mathilda Lange hade siktet inställt på köket i bakgrunden men landade i  Hemmagastronomis bar. På fredag är hon en av fem finalister i kampen om att göra årets drink.

Steg framåt. Mathilda Lange hade siktet inställt på köket i bakgrunden men landade i Hemmagastronomis bar. På fredag är hon en av fem finalister i kampen om att göra årets drink.

Foto: Magnus Tosser

Duo Nöje2016-05-11 09:00

HÄNG MED PÅ BARRUNDA – DRINKLISTAN I SIN HELHET PÅ DUONOJE.SE

20-åringen står i baren på Hemmagastronomi men tanken har hela tiden varit att hon ska stå några meter bakåt. När Mathilda Lange lämnade kockstjänsten på Nodo i Piteå för ett och ett halvt år ville hon nå en liknande hos Hemmagastronomi.

– Jag tänkte att jag skulle jobba i servisen här och jobba mig uppåt till köket, det var min plan. Sedan fastnade jag och har inte tagit mig in i köket ännu (skratt).

För snart ett halvår sedan dök en lucka upp i baren och Mathilda Lange bestämde sig för att testa.

– Jag gillar smaker, det är kul att experimentera med smaker. Eftersom jag har jobbat som kock tänkte jag att det hade kunnat vara roligt att testa baren också, säger hon.

På fredag står hon som Hemmagastronomis representant i den stora drinkfinalen på Edens Festvåning. Något hon aldrig hade kunnat tänka sig för några månader sedan.

– Ibland beställer folk klassiska drinkar som jag inte har en aning om vad det är. Då är det bara att kolla upp det, skriva ner det på en lapp och låtsas som att man inte har lappen där.

Nej, ska ni ha en drink av Mathilda Lange är det bäst att inte välja en Screwdriver eller Sex on the beach. I sommar presenterar i stället Hemmagastronomi en drinklista där kockinfluenserna blir tydliga. Grönsaker, frukt och kryddor skapar "matigare" alternativ.

– Jag har självlärt mig. När jag lagar mat slänger jag ihop något och då blir det oftast gott. Det är samma sak här, jag vet hur mycket sprit det ska vara i en drink och sedan kan man ha lite likör och sockerlag. Sedan skakar du och det blir gott (skratt).

Hur är känslan inför finalen på fredag?

– Jag är sjukt nervös, men jag är väldigt tävlingsinriktad så det ska bli jätteroligt. Det är en ny erfarenhet – jag kanske tycker att det är jätteroligt, säger Lange.

Vad är det som är nervöst?

– Jag är nog mest nervös över att folk ska titta på mig (skratt). Men vi har en bra drink så det kommer gå bra.

.

FINAL FÖR DRINKLISTAN – SÅ AVGÖRS DET

Här är fler finalister:

Petter Landström, Bar CG: Ambitiösa cocktails med mervärde

Hanna Thulin, Spis Mat & Dryck: Ökat intresse för drinkar i Kiruna

Anton Wallin, Jara Kitchen & Bar: Han satsar på helhetsupplevelsen

Signe Lindahl, Tapas de Papá: Bartendern som är van vid att stå på scenen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!