20-åriga Ellen Simu, från Boden, är Norrbottens enda kvinnliga tävlingsspelare och har spenderat massor av timmar inom spelmiljön. Hon vittnar om en stundtals brutal atmosfär.
– Det är en grov jargong och man måste kunna vara en pojkflicka i det hela. Du måste kunna ha den här "killiga jargongen", det lite grövre språket och vara mer brutal. Jag ska inte säga att det hör till men eftersom spelvärlden domineras av män har det blivit en naturlig del av det, säger hon.
Ellen Simu, eller elZi som hon kallar sig, spelar "Counter-Strike: Global Offensive" tillsammans med fyra tjejer från södra Sverige i Wyvern Esport. Men till vardags spelar hon främst med och mot killar
– När jag spelar med mina tjejer kan de tycka att jag är lite för kaxig och för brutal i mina ord. Killar är mer självsäkra, säger Simu.
Har du påverkats av den hårda jargongen från manliga spelare?
– Ja, det har blivit så. De jag spelar med är killar och då har jag anammat det de gör, jag har gått från att inte kunnat någonting till att bli upplärd. Man vill ju vara en del i gänget och prata på samma sätt, som man lär sina småsyskon att göra dumma saker (skratt). Det har jag fått både ris och ros för.
Även om karaktärerna i "CS:GO" är maskerade är det inget som tyder på att det är kvinnor som förekommer på skärmarna. Dessutom är det många som inte vill se kvinnor bakom skärmarna heller. Ellen Simu berättar att tjejer är extra utsatta inom spelvärlden och att det finns de som väljer att vara anonyma för att inte behöva drabbas av påhopp.
– Det förekommer så enormt mycket smutskastning och en brutal jargong gentemot tjejer på internet. Det gäller att ha skinn på nästan och lägga igen öronen, du får inte ta åt dig. Det är inte alla som kan göra det, men man måste – tyvärr.
Märker du av det?
– O ja. När jag spelar Counter-Strike får jag ofta höra att jag som brud ska hålla till i köket. Det är mycket snack om att vi ska supporta mannen och inte tvärtom, säger hon.
Ellen Simu hoppas att satsningen på mixade lag i Norrbotten kommer bli framgångsrik.
– Det handlar om att få en jämlik scen med fler tjejer och att kunna väga upp det manliga. Det gäller att få dem att förstå att det här är lika naturligt för oss som för dem, det spelar ingen roll vilket kön man har, säger Ellen Simu.