Dubbelt Maxida Märak i höst

I höst blir det dubbel dos av Maxida Märak när hon både släpper sin efterlängtade debut EP och medverkar i nya thrillerserien "Midnattssol".

Midnattssol. Maxida Märak har en nyckelroll i SVT:s nya thrillerserie "Midnattssol".

Midnattssol. Maxida Märak har en nyckelroll i SVT:s nya thrillerserie "Midnattssol".

Foto: SVT

Duo nöje2016-09-21 15:10

Maxida Märak har de senaste åren blivit känd som något av en allkonstnär. Vi sidan av sitt artistskap, både som producent och artist med hyllade livespelningar, har hon gjort sig ett namn som allt från aktivist och sommarpratare till TV-personlighet i SVT-serien ”Sápmi sisters” och, inte minst, blivit utsedd till Årets nöjesprofil av Duo Nöje 2015. Men trots att hon känns som en väletablerad artist har hon hittills inte släppt mycket mer än ett par singlar.

– Det är ganska kul det där, det är många som sagt att ”men gud, du har ju inte släppt tusen grejer som man kan tro”. Men det är för att jag började den här musikaliska karriären baklänges. Jag höll på att spela live i ett år innan jag gjorde någonting annat, jag hade inget management eller skivbolag utan bara mig själv. Sen har jag inte velat stressa på saker, och vi ville hinna släppa mina gamla låtar också medan de fortfarande låg rätt i tiden.

På fredag den 23 september är väntan över, då släpps Maxida Märaks debut-EP ”1”, en samling låtar hon beskriver som väldigt känslosamma.

– Jag har valt att blotta mig mycket mer än jag brukar göra. Musiken är fortfarande rå, men det finns mer ett genomgående sound än det gjort tidigare, en röd tråd. Det är hela tiden en balansgång, man vill inte upprepa sig, men man vill fortfarande behålla sitt eget sound. Det här kanske är lite mer kommersiellt än ”Mitt Största Fan” eller ”Matrix”, men det har fortfarande den här råa betoningen.

En låt som sticker ut på nya EP:n är avslutande ”Fuck Girls”, som påminner mer om de jojknummer Maxida Märak gjort sig känd för att väva in i sina liveshower än om ren hiphop.

– Ja den är speciell, det är ju inte hiphop men det är inte traditionell jojk heller. När jag började göra musik var det den här typen av musik jag satt och lekte med, som egentligen inte haft någon plats på musikscenen. Det är litegrann för att visa bredden av vad jag håller på med, den ska bara vara skön och fet att lyssna på.

Till våren blir det ännu mer ny musik när ännu en EP släpps, lämpligt betitlad ”2”, och i samband med det planerar Maxida Märak att ge sig ut på en fullskalig turné. Men som om det inte vore nog hinner hon däremellan synas som skådespelare i SVT:s nya thrillerserie ”Midnattssol”, där även bland andra Peter Stormare, Gustaf Hammarsten och Sofia Jannok har roller.

– Sommaren 2014 blev jag kontaktad av Björn Stein och Måns Mårlind (seriens skapare, reds anm). De hade börjat kolla upp vad det är som händer i kampen mot gruvindustrin, och då kom mitt namn upp. Vi hade mycket samtal om mina privata upplevelser och sen när de började skriva manus dök den här karaktären som jag fick spela upp. Att de blivit inspirerade av mina aktioner känns superfint och väldigt hedersfullt, att kampen jag för faktiskt har sått lite frön.

Såhär en månad innan premiären är Maxida Märak hemlighetsfull om vad hennes roll i serien är, men gillar man henne som person och aktivist låter det som att man bör se till att sitta bänkad framför TV:n den 23 oktober.

– Jag har en slags nyckelkaraktär, kan man säga, som kommer binda ihop historien ganska mycket och som delvis är baserad på den riktiga Maxida Märak. Men mer än så vill jag inte avslöja, jag vill inte få ett argt samtal att ”vi hade 100 miljoner i budget och du avslöjade allt” (skratt).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!