Droger, utpressning och sex med vakter i verklighetens "Orange"

Sex mellan vakter och fångar, utpressning och kvinnor som samlar på flickvänner.Duo Nöje tog hjälp av en före detta fånge för att hitta likheter mellan Orange is the new black och den svenska verkligheten.

Sofia Marklund berättar för Duo Nöje om livet i fängelse.

Sofia Marklund berättar för Duo Nöje om livet i fängelse.

Foto: Pär Bäckström

Duo Nöje2015-06-17 17:01

Hon har levt drygt två och ett halvt år innanför murarna på Hinsebergs kvinnoanstalt och har en del kännedom om livet i fängelse.

Men när Sofia Marklund ser första avsnittet av säsong tre av den populära Netflix-serien tillsammans med Duo Nöje känner hon inte igen sig. Att amerikanska fängelser skiljer sig från svenska är en sak, men det som den förre fången reagerar mest på är avsaknaden av verklighetsskildringar.

– Det känns fjantigt, den är lika sann som Glamour är sann klädindustrin. Jag skulle inte kunna identifiera mig med det här, säger hon.

Men det är inte bara olikheter med verkligheten.

För Duo Nöje berättar Sofia Marklund om drogerna, de närgångna relationerna mellan fångar och den hierarkiska rangordningen. Bland annat.

I tv-serien: Huvudkaraktären Piper anländer som en "fin medelklassflicka" men tuffar till sig. Rejält.

I verkligheten: "Så är det. Du måste släppa dina egna värderingar, det är en helt annan värld där inne. Jag har alltid varit emot mobbing men på Hinseberg är du antingen mobbare eller mobbad. Du säger saker åt folk du aldrig skulle ha sagt på utsidan".

.

I tv-serien: Vakten Bennett och fången Dayanara Diaz har en sexuell relation i smyg. Diaz blir med barn.

I verkligheten: "Relationer mellan vakter och fångar är vanligt förekommande. När jag satt inne upptäcktes att fången som hämtade mat hade sex med personen som jobbade där varje dag. Om en vet så kommer det alltid fram – då blir det ofta utpressning med hot om att berätta det".

.

I tv-serien: Duschrummet och toaletterna är allmänna utrymmen där konflikter skapas.

I verkligheten: "Vi hade egna toaletter och egen dusch, det såg helt annorlunda ut. En kvinna från Albanien trodde inte att hon hade kommit till ett fängelse, hon trodde att det var ett hotell".

.

I tv-serien: Gängen delas oftast upp genom etnicitet och hudfärg.

I verkligheten: "Vi hade mest vita blonda tjejer på Hinseberg (skratt). Där delas du upp efter vilka brott du begått. De farligaste och de som skriker högst får alla på sin sida, det är ett frikort högst upp i hierarkin. Ibland vill folk bevisa att de är värda respekt genom att begå brott eller andra saker inne i fängelset".

.

I tv-serien: Big Boo och Nicky tävlar om vem som har sex med flest interner.

I verkligheten: "Du får gärna vara flata om du vill ha respekt. De finns de som kallas för pojkar, de är väldigt maskulina i klädsel och utseende, och har massor av flickvänner. Deras flickvänner är väldigt feminina och sminkar sig jättemycket och fixar håret överdrivet".

.

I tv-serien: Piper och Alex har svårt att hålla sig ifrån varandra och många fångar har ständigt mys med varandra.

I verkligheten: "Många blir det för att få närhet. Du blir berövad all kroppskontakt och vakterna gör allt för att undvika relationer. Upptäcker de något tvingas fångarna byta avdelning, så det går nästan inte att ha sex där inne. Det blir i stället relationer där man håller på att pilla i håret på varandra eller håller hand".

.

I tv-serien: Den orange klädseln, med byxor och tröja, har blivit synonymt för serien.

I verkligheten: "Det är inte alls så på Hinseberg. Där finns det rosa toppar, kjolar, dressar – allt. Tanken är väl att vi ska kunna fortsätta vara individer där inne, du kan köpa smink och hårvårdsprodukter också. Det är mycket daltande med kvinnor i svenska fängelser".

.

I tv-serien: Droger är vanligt förekommande och försäljning sker bland interner.

I verkligheten: "Inga droger förekommer alls. Det är visitationen så fort du varit ute på permission och haft besök. De är jättenoga med det och kollar pissprover hela tiden. Skulle det inträffa hade det blivit isoleringen direkt".

.

I tv-serien: Det äldre gänget, med bland andra Anita DeMarco och Sister Jane Ingalls, ifrågasätts sällan och skapar få problem.

I verkligheten: "De äldre, vi kallar de för Mamas, respekterar man för att de är äldre – de kan vara våra mammor. Jag har aldrig sett att någon har gjort dem illa".

.

I tv-serien: Vakter Mendez gör tillvaron sur för fångarna, med utpressning och straff.

I verkligheten: "Vakterna var mycket lättsammare än jag hade trott, de är inte som i USA. Det finns vakter som kan fläta håret på dig och de tilltalar dig vid namn. Om det exempelvis är midsommar kan de sitta ner och äta ihop med fångarna. De manliga är ofta väldigt noga med hur de beter sig, man får inte ana att de visar uppskattning eller intresse för någon".

.

I tv-serien: Besöksrummet är fångarnas kontakt med omvärlden och i första avsnittet av säsong tre bjuds anhöriga in på en anhörigdag innanför fängelsemurarna.

I verkligheten: "Det känns som att de manipulerat hela verkligheten. Det skulle aldrig hända att anhöriga möter andra fångar, det skulle inte vara möjligt".

Serien Orange Is the New Black är baserat på autentiska upplevelser från Piper Kerman, som år 1995 åtalades för pengatvätt och narkotikasmuggling.

Därefter avtjänade hon 15 månader i ett amerikanskt kvinnofängelse.

TV-serien är en av streamingtjänsten Netflix mest populära serier.

Det första avsnittet sändes 11 juli 2013 och säsong tre hade premiär den 12 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!