Budgetversionen

125 miljoner kronor - hur mycket är det?
Väldigt lite om man snackar Eurovision.
Med en fjärdedel av fjolårets budget står SVT inför en av sina största produktioner någonsin.
- Ett aggressivt mål, säger chefen Martin Österdahl.

Eurovision contest i Malmö har lägre budget än på länge. 
Robin Stjernberg är Sveriges hopp i tävlingen.

Eurovision contest i Malmö har lägre budget än på länge. Robin Stjernberg är Sveriges hopp i tävlingen.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Duo Nöje2013-05-13 05:00

Zlatan Ibrahimovic hälsar välkommen, ledmotivet är skrivet av Abbas Björn och Benny tillsammans med dj-stjärnan Avicii, Petra Mede är programledare och för underhållningen står Sveriges humorelit med Björn Gustafsson, Anna Blomberg och Henrik Schyffert i spetsen.

Smält det, och ta ett djupt andetag, för nu rullar det på: Runt 200 scenarbetare har slitit i 11 dygn med att färdigställa scenen; drygt 2 000 personer arbetar med arrangemangen i Malmö och den angränsande regionen; 800 människor jobbar för SVT med att producera tre direktsändningar inför en tv-publik på 125 miljoner européer.

Välkommen till de senaste årens minst påkostade Eurovision song contest.

Jo, just så. Glöm skid-VM och fotbollslandskamper, Eurovision song contest är en av de största produktioner som någonsin gjorts i svensk tv, ändå blir den svenska upplagan en budgetversion av de tävlingar som arrangerades i Moskva, Düsseldorf eller nu senast i Baku.

SVT har en budget på 125 miljoner kronor, runt en fjärdedel av kostnaderna för Eurovision song contest i Azerbajdzjan förra året.

- Det här är den i särklass lägsta kostnaden på många år. Mindre än vad Finland gjorde slut på 2007. Det är ganska många år sedan och dessutom gjorde Finland bara två sändningar, så det är ett aggressivt mål, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för schlager-EM i Malmö.

Trots det menar han att SVT inte sänker ambitionerna och att pengarna räcker väl för att göra tre minnesvärda tv-program.

- Det handlar om att satsa på innehållet och inte på allt runt omkring. Vi vill fokusera mer på artisterna och tävlingens ursprungsidé, att samlas i fest och glädje och överbrygga kulturella skillnader i Europa. Det var tanken från början och den tanken är lika viktig i dag.

Huvudansvarig för innehållet i årets Eurovision är Christer Björkman, mannen som genom drygt tio års slit har förvandlat Melodifestivalen från en utskrattad schlagertävling till landets i särklass mest populära tv-program och en mäktig institution i den svenska musikindustrin.

- Det kommer att bli en spännande tävling, Petra Mede kommer att vara lysande och de nummer vi har skapat kommer att bli riktigt bra underhållning, säger han.

De 125 miljonerna täcker bara kostnaderna för tv-sändningarna. Arrangemangen runt tävlingen innefattar säkerhet, transporter, artisternas och pressens vattenhål Euroclub och evenemangsområden och fester för fansen. Allt detta bekostas av Malmö Stad och Region Skåne och prislappen uppgår till runt 25 miljoner kronor. Det är en droppe i havet jämfört med de kostnader som omgav förra årets tävling.

Veckan inför fjolårets tävling i Baku saknades fortfarande flera hundra meter av den strandpromenad som skulle leda från stadens centrum till den nybyggda Kristallhallen. Två dygn senare låg jämna rader av putsade stenar ända fram till arenans entré. När den utländska pressen på speciellt utfärdade visum släpptes in i Azerbajdzjan hade huvudstadens centrala delar genomgått en total ansiktslyftning. Den nya arenan och renoveringen av Bakus innerstad kostade flera miljarder kronor.

Martin Österdahl försvarar den svenska schlageråtstramningspolitiken genom att peka på det absurda i en kapprustning mellan arrangerande länder:

- Det handlar om sunt förnuft och i grunden bottnar det i en kärlek till Eurovision, som vi vill ska kunna fortsätta att finnas kvar. Den utveckling som pågått några år är inte hållbar, alla länder har inte möjlighet att gå till sin regering och säga "vi måste bygga en ny arena".

När SVT valde Malmö Arena framför den nybyggda jätten Friends utanför Stockholm var det många som höjde på ögonbrynen. I själva verket är arenans mindre dimensioner och det skånska engagemanget en förutsättning för att SVT ska kunna genomföra Eurovision.

- Vi lägger så mycket resurser vi bara kan i själva programmet. Det kan vi göra tack vare att vi är i Malmö där vi har en kommun och en region som helhjärtat står bakom det här projektet, säger Christer Björkman och fortsätter:

- Visionen är att göra ett Eurovision som berör, som känns passionerat och äkta, som har wow-ögonblick och som ger ett bestående minne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!