LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE
Han har sålt hundratusentals skivor sedan debuten med ”Låtar Som Är Sådär” i slutet av 90-talet, men det var nära att det inte blev någon musikkarriär överhuvudtaget för Björn Rosenström.
– Första plattan skulle egentligen bara bli en intern grej när jag slutade på Handelshögskolan 1996. Jag tryckte upp 1000 ex till mig och mina kompisar, men sen spred den sig av sig själv.
Hösten 1997 bestämde sig Björn Rosenström, som då hade börjat arbeta som tingsnotarie, för att trycka upp fler ex av ”Låtar Som Är Sådär”. Med numera klassiska låtar som ”Lurad”, ”Ragnar” och ”Raggarrock (Pojkarna som busar)”, började han sälja skivan till butiker, och innan han visste ordet av hade albumet sålt i 80 000 ex.
– Det var jättekonstigt för mig att vara med om, jag skulle ju vara jurist och jobba på tingsrätten i Mariestad. Jag frågade lagmannen där uppe vad han tyckte om plattan, det började snurra raggarbilar runt tingsrätten som körde ”Pojkarna som busar” samtidigt som jag jobbade där inne. Han lyssnade på den och garvade, sen köpte han två ex till sina barnbarn. Lämpligheten i det vill jag inte bedöma (skratt). Men någonstans var det väl han som avgjorde att jag har den karriär jag har idag, hade han inte gillat det hade jag skitit i musiken.
Sedan dess har karriären snurrat på för Björn Rosenström, redan 2001 kunde han lägga ner juristkarriären och börja ägna sig åt musik på heltid. I dag har han släppt ytterligare sju (ungefär, lite beroende på hur man räknas) album och har en stadigt växande fanskara ute i landet.
– Jag har så grym återväxt, jag kan köra på ett högstadiedisco eller i en folkpark för 15-åringar och det är fortfarande lika fräckt. Det är svårt att fånga ungdomars intresse nuförtiden med tanke på all media som flimrar förbi, men återväxten finns där och det fylls hela tiden på med nya fans. Samtidigt som de som är i min egen ålder och har vuxit upp med det här fortsätter att lyssna.
Trots att han varken är särskild "hajpad" eller ägnar sig åt överdrivet radiovänlig musik har Björn Rosenström och hans låtar fått en given plats i det svenska folkhemmet, eller kanske snarare på den svenska förfesten. De en bra bit över 50 miljoner spelningarna på Spotify tror han själv beror på enkelheten i texterna.
– Väldigt många musiker använder sig av ett annat språk i sina låtar jämfört med hur man pratar, för att man vill upphöja sig till någon slags konstform. Och det kan väl vara bra i vissa lägen, men just när man bara går in och sjunger ungefär som det pratas på en förfest, då kan folk börja känna igen sig. Även om det är tillskruvat och knasigt och man ställer det på sin spets och sådär.
Helgens spelning blir den tredje som Björn Rosenström gör på Western Farm och han utlovar både hits, nytt och partystämning. Och Boden har han bara gott att säga om.
– Vi har sett så mycket hålor runt omkring när vi spelat, men jag tycker inte Boden är en håla, det är en go’ stad, snyggt och fint och ser nice ut. Förhoppningsvis får vi folk att känna igen sig och må bra och ha en riktigt skön timme med oss som jag hoppas smittar av sig på resten av deras kväll.