Bill Bailey: "Hoppas någon tar med mig på björnjakt"

Glada och snygga människor med perfekta liv som jagar och äter björn. Brittiske komikern Bill Baileys förväntningar på Norrbottningarna är höga när han kommer till Luleå nästa vecka med showen "Limboland".

Brittiska komikern Bill Bailey kommer till Luleå nästa onsdag.

Brittiska komikern Bill Bailey kommer till Luleå nästa onsdag.

Foto: Pressbild

Duo nöje2016-09-14 11:00

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Sedan 80-talet har Bill Bailey gjort karriär av att roa och anses i dag som en av Storbritanniens främsta komiker. Nästa veckas Sverigebesök är långt ifrån de första Bill Bailey gjort, han har i tidigare intervjuer till och med gått så långt som att påstå sig veta ”allt” om Sverige.

– Jaså, jag måste ha varit full (skratt). Jo men Sverige har varit ett sånt där ställe som jag, när jag var yngre och aldrig varit där, såg som någon slags skandinavisk utopi. Alla var glada, snygga och hade bra jobb och underbara liv. Och jämfört med Storbritannien så är det väl sant (skratt). Sen när jag åkte dit märkte jag att mycket av det faktiskt stämmer, Sverige är ett land att ta efter, även om det blåser nationalistiska vindar även där just nu.

Tidigare har Bill Bailey besökt Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Stoppet i Luleå nästa vecka blir hans nordligaste hittills. Och han ser fram emot både att få uppleva naturen och bekanta sig med Luleåpubliken.

– Svenskar pratar generellt väldigt bra engelska så jag behöver aldrig ändra i mina shower för att folk ska förstå. Dessutom är den svenska publiken väldigt uppmuntrande, och jag tror det finns en ganska stark tradition av brittisk humor i Sverige. Sen hoppas jag att jag hinner ut och se landsbygden också. Jag träffade en svensk på flyget en gång som skulle hem och jaga. Han ville aldrig sluta prata om att bo i en liten stuga i skogen och skjuta sin egen mat. Sånt har vi inte i Storbritannien, där köper man hämtmat som man äter i bilen, så jag hoppas jag hittar nån som kan ta med mig ut på björnjakt (skratt).

Showen i fråga har fått titeln ”Limboland”, men Bill Bailey menar att limbo i det här fallet inte har något med varken döden eller religion att göra.

– Det handlar om att befinna sig mellan två punkter i livet och känna sig osäker. Jag brukar säga att man kan se livet som att bestiga ett berg, man vill inte börja titta tillbaka för tidigt för det är ingen vidare utsikt. Istället går man, eller jag i alla fall, ganska högt upp på berget innan man börjar titta neråt, och det är egentligen det showen handlar om. Jag har kommit till en punkt i mitt liv där jag kan se tillbaka och reflektera.

”Limboland” avhandlar på ett humoristiskt sätt händelser från Bill Baileys uppväxt och liv, men även om den politiska situationen i Storbritannien och resten av Europa idag. Och inte minst lovar komikern, som är en skicklig pianist med absolut gehör, att involvera både musik och publiken i showen.

– Det är mycket musik i showen, bland annat samplar jag publiken. Alla får sjunga en viss ton, som samplar och sen spelar upp på en keyboard. Och det är helt fantastiskt, jag får gåshud varenda gång. Det är överhuvudtaget en väldigt inkluderande show, jag ser komedin som ett sätt att förena människor. Om alla kan gå ihop och skratta tillsammans ger det en positiv vibb som kan motverka allt dåligt som Europa genomgår just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!