Bengt - Urban tror på norsk seger

Inte nog med att han är på plats i Malmö. Han har varit där hela veckan. Han har sett genrepen och kvalen, deltagit i aktiviteter och i forskardebatter om schlagerfanskultur. Bengt-Urban Fransson från Piteå är i sitt esse dessa dagar.

MALMÖ 20130516
Norges Margaret Berger  framför sitt bidrag vid torsdagens Eurovision Song contest semifinal 2 i Malmö Arena.
Foto: Jessica Gow / SCANPIX / Kod 10070

MALMÖ 20130516 Norges Margaret Berger framför sitt bidrag vid torsdagens Eurovision Song contest semifinal 2 i Malmö Arena. Foto: Jessica Gow / SCANPIX / Kod 10070

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Duo nöje2013-05-18 08:55

- Jag förstår att man la finalen i Malmö. Här har man lyckats få tillbaka Eurovision till grundtanken. Att det ska vara för alla.

Bengt-Urban öser lovord över det svenska arrangemanget och säger att "stämningen har varit otroligt bra" i hela staden.

- Det är flaggor, vimplar, fjärilsymbolen och överallt spelar man schlager. Det är mycket aktiviteter och finns Eurofans-café där det är en härlig stämning. Det är fest och fart i staden. Även Eurovisionbesökare från Europa är jättenöjda och imponerade över organisationen, stämningen och hur väl de blivit mottagna.

En stor middag

Även om det varit fart och fest under hela veckan så är det naturligtvis ikväll den stora festen sker. Bengt-Urban ska på en middag där 220 personer deltar och bygger upp stämningen tillsammans.

- Det blir optimalt. Men först ska jag se båda genrepen. Ett på plats och det andra ser jag i pressrummet för att se tv-versionen, så man kan skaffa sig en uppfattning om hur det kommer att se ut i rutan. Så man kan sätta tipsen.

Du har fog för att uttala dig - så var kommer nästa års Eurovision att äga rum?

- I Oslo eller i Bergen. Ska jag satsa på en vinnare så blir det Norge. Det är en modern låt, hon lyser på scen och det är ett otroligt snyggt nummer.

Tror på toppstämning

- Danmark är ju storfavorit, även om låten inte är lika bra som Norges. Ukraina, Ryssland, Azerbaijan, Vitryssland utmanar också hårt. Personligen älskar jag Ungerns bidrag men den tror jag inte är med i toppen.

Sverige och Robin Stjernberg?

- De kommer att gå bra. Jag tror på topp tio. För en gångs skull tror jag att vi underskattar vårt bidrag, det brukar alltid vara tvärtom. Det kanske inte blir så många toppoäng men många fem- och sexpoängare och det kan räcka långt.

Hur kommer det att kännas ikväll när du står där framför scenen? - Fantastiskt. Det är nytt för i år att det är ståplats för fansen och det är verkligen roligt. Det kommer att dansas och vara en riktig närhet och toppstämning. "We are one" är ju temat och det stämmer verkligen.

Fakta Bengt- Urban Fransson

Namn: Bengt-Urban "Bubbe" Fransson.

Ålder: 44.

Bor: Piteå.

Yrke: Ledarskribent, Piteå-tidningen.

Favoritschlager: "Tu Te Reconnaîtras" Luxenburgs vinnande bidrag 1973:

Svensk favorit. Långt härifrån, Py Bäckman, 1992.

Intresset: "Jag är väldigt nördig. Jag kan placeringar, texter och kan sjunga många bidrag på orginalspråket. Jag är extremt schlagertokig och lyssnar hela året om, förutom ett kort uppehåll för julmusiken. Annars är det i bilen, när jag tränar och, ja... hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!