Bartenders från Luleå kan bli SM-bäst

Sveriges bästa bartender ska utses. Med två Luleårepresentanter i startfältet.

Viktor Aggelid, bartender på Savoy

Viktor Aggelid, bartender på Savoy

Foto: Magnus Tosser

Duo Nöje2016-04-09 10:30

LÄS MER OM LÄNETS KROGLIV PÅ DUONOJE.SE

På söndag gör 20 av landets främsta bartenders upp om att bli bäst i Sverige 2016, med chans att representera landet i Tokyo.

Viktor Aggelid, bartender på Savoy i Luleå, är en av deltagarna och ställer upp med drinken "Teacher Shining".

– Smaken och doften sitter jättebra, det är fortfarande den tekniska delen jag har svårt för. Det är inte så jag är van vid att jobba i vanliga fall, men med lite träning ska det gå bra, konstaterar han.

23-åringen kommer från Östersund men har bott i Norrbotten de senaste två åren och han tackar omgivningen för att han kommit så långt.

– Det finns verkligen bra bartenders här uppe, jag fick nästan en chock när jag kom hit. Att ingen av dem har tävlat tidigare gjorde mig väldigt förvånad, jag är nästan säker på att bartenders från norr hade kunnat ta alla de tre främsta platserna, säger han.

Även 22-årige Luleåbon Sebastian Allinger, som studerar till sommelier i Grythyttan och jobbar extra på restaurang Mathias Dahlgren, har chans på seger med sin "Butterhead".

– Det är klart man vill vinna, men det är andra tävlanden som varit i finalen 14 år i rad så det finns mer erfarenhet än jag har själv. Men jag siktar på topp fem, säger han.

I finalen som avgörs i Göteborg kommer smak, doft, utseende – och teknik bedömas.

– Det blir lite nervöst och jag känner att jag måste leverera, men så länge jag tränat in vad jag ska säga ska det vara lugnt, säger Allinger.

HÄNG MED PÅ BARRUNDA – DRINKLISTAN PÅ DUONOJE.SE

Drinkarna

Temat på årets tävling är "7 o´clock cocktail. Här är norrbottningarnas bidrag:

Viktor Aggelid, Savoy:

"Teacher Shining": Martell Cordon Bleu, champangesirap, pastöriserad äppelmust från Östergötland, limejuice, äggvita, körvelpulver med en ostgratinerad äppelskiva som garnering.

Sebastian Allinger, tävlande för Invit:

”Butterhead”: Diplomatico Reserva, Tio Pepe fino sherry, Disaronno Amaretto, Fee Brothers lemon bitter, citron/passionsfrukts cordial och ett skum som är gjort på brynt smör, ananas, apelsin, karamelliserat socker, salt, äggvita.

.

LÄS MER OM KROGLIVET I LÄNET:

Drinklistan: Här är länets bästa och sämsta drinkar

Stor tävling ska utse Norrbottens bästa barer

Populära rondellen försvinner i "nya Cleo"

Cleo tänker nytt: "Vi har lyssnat på efterfrågan"

En cocktail av nya ­aktiviteter i Kiruna

CG öppnar mer än bara bar

Så blir nya barsatsningen i Luleå

Krogen som gjort succé – redan innan klubbpremiären

Satsningen som ska lysa upp Bodens nattliv

Rockklubben som skrämmer bort dansgolvet

Nöjesprofilen kliver in på populära nattklubben

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!