Barbro är tillbaka under bron

Sedan 2012 har Barbro lockat ner danssugna Luleåbor under Bergnäsbron. I år är den populära klubben tillbaka mellan bropelarna.

Techno. Martin Brusewitz är en av arrangörerna bakom Barbro, som i år blir både mindre och mörkare än förut.

Techno. Martin Brusewitz är en av arrangörerna bakom Barbro, som i år blir både mindre och mörkare än förut.

Foto: John Strömshed

Duo nöje2016-07-22 11:00

Efter ett års frånvaro gör Luleå främsta dansfestival, Barbro, comeback under Bergnäsbron den 30 juli, något som varit efterlängtat bland Luleås danssugna, menar arrangören Martin Brusewitz.

– Det var ganska många som hörde av sig och undrade varför vi inte körde i fjol. 2014 blev det lite mycket, vi har ju civila jobb vid sidan om och det här tar mycket tid, jag fick ingen semester alls, så då tänkte vi att vi vilar ett år.

Sedan starten 2012 har arrangemanget lockat mellan 400 och 500 personer per år, men trots det har man till årets comeback valt att både minska ner och smalna av, berättar Martin Brusewitz.

– Det blir mindre och mörkare. Tidigare år har vi försökt boka det folk gillar, men i år har vi bokat det vi själva gillar, det blir mer mot mörk techno- och house-hållet. Men förhoppningsvis tycker folk om det också.

– Det finns ju bara x antal personer i Luleå som gillar den här typen av musik, och då spelar det ingen roll hur mycket marknadsföring vi gör, det går inte att fylla. Men man vill ju att det ska vara packat på en klubb och trångt på dansgolvet, därför gör vi även området lite mindre i år.

Från att under tidigare år haft upp emot sex DJ’s har man i år dessutom valt att bara boka en enda, berättar Martin Brusewitz.

– I år har vi satsat på en riktigt bra DJ som får köra lite längre istället, Bernard Horn. Det är Melissa Horns bror, han är från en supermusikalisk familj och är jätteduktig.

Något annat som är nytt för i år är placeringen av festivalen. Även om man fortfarande håller sig mellan bropelarna under Bergnäsbron så har hela kalaset flyttats ett steg närmare vattnet.

– Dansgolvet kommer bli längst ner mot vattnet. Tidigare har vi haft det som backstageområde, våra artister har ju tyckt att det varit det bästa backstageområdet i hela Sverige, så då tänkte vi att det här vill vi ju visa för alla. Det kommer bli väldigt vackert och mäktigt med solnedgången.

Förutom Martin Brusewitz är det Joanna Redman och Adam Sjödin som ligger bakom Barbro, och Martin Brusewitz framhåller att arrangermanget, trots bra besökarantal, inte är något de gör för pengarnas skull.

– Vi gör det här för att vi tror på det. Vi går knappt plus men det är väldigt kul att ordna och man lär sig mycket.

20.00 nästa lördag slår Barbro upp grindarna, även om Bernard horn inte går på förrän runt 23-snåret. Och Martin Brusewitz tror inte att Barbro-fansen kommer bli besvikna i år heller.

– Det kommer bli ett otroligt vackert dansgolv och sjukt bra stämning. Varje år har vakterna sagt att det är inga problem, alla är bara här för att dansa. Och det blir lite annorlunda musik, bra techno och house.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!