Amanda Bergman - en rutinerad debutant

Efter succén med Amason, nu har Amanda Bergman släppt kraven på sig själv och gjort sin karriärs första soloalbum. Nästa fredag spelar hon på Musikens Makt.

Solo. Under ett uppehåll med Amason passade Amanda Bergman på att spela in det egan albumet "Docks". Nu gör hon sin första solospelning på Musikens Makt.

Solo. Under ett uppehåll med Amason passade Amanda Bergman på att spela in det egan albumet "Docks". Nu gör hon sin första solospelning på Musikens Makt.

Foto: Erik Nylander/TT

Duo nöje2016-08-13 09:00

LÄS MER OM MUSIKENS MAKT PÅ DUONOJE.SE

Amanda Bergman tog i fjol på allvar steget ut i rampljuset som sångerska i hyllade supergruppen Amason.

Bandets framträdande blev en av höjdpunkterna på Strandscenen under fjolårets Musikens Makt, men när Amanda Bergman i år kommer tillbaka till festivalen är det utan Amason, men med solodebuten ”Docks” i bagaget.

Ett album hon egentligen planerade att gör för flera år sedan.

– Redan långt innan Amason blev ett band höll jag på och försöka göra ett soloalbum, men det dröjde av olika anledningar och sen kom Amason emellan. Men sen blev det en naturlig paus när många av de i bandet skulle jobba med annat, så då tänkte jag att då får jag passa på att göra ett soloalbum, så att jag också har nåt att göra (skratt).

I slutet av 00-talet började Amanda Bergman släppa musik som soloartist, då under artistnamn som Hajen, Idiot Wind och Jaw Lessons. Det blev några singlar, en EP och strölåtar på samlingsplattor, men något album fick hon aldrig färdigt.

Det skulle visa sig att det som krävdes var en förändrad inställning till vad det innebär att göra ett soloalbum.

– Jag hade litegrann missuppfattat mig själv, jag trodde det fanns något slags egenvärde i att göra precis allting på egen hand. Men när jag släppte den tanken och bjöd in andra i processen blev det så otroligt mycket lättare och roligare.

– I efterhand känns det nästan sadistiskt att jag plågat mig själv på det sättet i så många år (skratt).

På ”Sky City” framfördes hälften av låtarna på svenska och hälften på engelska, men på ”Docks” är det engelska som gäller rakt igenom. Något Amanda Bergman menar beror dels på hennes influenser och dels på att hon vill nå ut till fler.

– Jag lyssnar mestadels på musik som är sjungen på engelska, och då känns det naturligare att skriva på engelska själv också. Sen vill jag ju kunna turnera med musiken utanför Sverige också, och då är engelska mer praktiskt. Men det är inte självklart för mig att skriva på endera språket.

Turnémässigt har det varit en hektisk sommar för Amandra Bergman med spelningar runt om i hela landet, och i september står gig i England, Holland, Belgien och Frankrike på schemat.

Men trots att sommarlovet uteblivit verkar det inte gå någon större nöd på sångerskan.

– Det är väldigt skönt att få spela många spelningar i rad, man märker tydligt att man utvecklas. Det har varit jättekul, ofta har det känts som att man inte riktigt vet om man är på semester eller om man jobbar (skratt).

Men innan det bär av ut i Europa är det Luleå och Musikens Makt som gäller. Men vad man som åhörare kan förvänta sig vill Amandra Bergman, i blygsamhetens tecken, inte sia om.

– Vad som helst kan hända, det kan bli jättebra eller jättedåligt. Man gör nog bäst i att bara komma dit och avgöra själv (skratt). Förhoppningsvis känner man att man är välkommen i alla fall.

Amanda Bergman

Skivdebuterade 2010 under namnet Idiot Wind med en självbetitlad EP.

2012 skrev hon musiken till filmen "En gång om året" tillsammans med sin dåvarande make Kristian Matsson (aka The Tallest Man On Earth).

Samma år bildade hon supergruppen Amason tillsammans med medlemmar från Dungen, Miike Snow och Little Majorette. bandets debutalbum "Sky City" släpptes 2015.

I februari i år släppte hon solodebuten "Docks".

MER FRÅN MUSIKENS MAKT PÅ DUONOJE.SE

http://duonoje.se/articles/inget-kott-pa-musikens-makt

Pascal: "Vi fastnade i rockmaskinen"

Synthpunkens frälsarinna ska få Musikens Makt att röja

Chicagojazzen tar revansch på Luleå

Jonas Lundqvist: "Jag är Sveriges bästa liveartist, ever"

Dörrvakternas skräck på Musikens Makt

Soulveteranen till Musikens Makt

Exklusiv kväll med bob hund på Musikens Makt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!