Crister får en ny, rockig stil: "Det känns som att jag har hittat rätt"

Crister Martimo startar dagen som långhårig hårdrockare i huvtröja och lösa jeans. Men efter åtta timmar med Ann-Sofie Sköld Åberg och Jonna Buachan är det en helt ny man som möter Cristers blick i spegeln.

Outfit 2: Blå t-shirt med tryck, grå väst från Dressmann, nötta blåjeans från Jeansterminalen.

Outfit 2: Blå t-shirt med tryck, grå väst från Dressmann, nötta blåjeans från Jeansterminalen.

Foto: Josefin Wiklund

Duo din stil2016-11-11 06:00

Det är en lätt försenad och nyvaken tillika rätt nervös Crister Martimo som kliver in på frisörsalongen Lockrop i Luleå den här morgonen. Han jobbar natt som personlig assistent i Kiruna till vardags men nu har han ledigvecka och den senaste natten har han spenderat på ett hotell här i stan.

– Jag har inte kunnat sova på hela veckan, berättar han för stilcoachen Ann-Sofie Sköld Åberg som passar på att ta hans mått innan Crister tar plats i frisörstolen och Ann-Sofie beger sig ut på stan för att leta kläder.

Den här morgonen ser Crister ut precis som han ser ut varje dag, men inte länge till. Det halvmeterlånga ljusbruna håret är uppsatt i en hästsvans och på sig har han en svart huvtröja, lösa blåjeans och ett par arbetskängor han har kvar sedan han jobbade som sopgubbe.

– Jag behöver få lite hjälp att göra om mig helt enkelt. Huvtröjor har jag haft de senaste 15 åren. Jag är less på att alltid se så tuff och hård ut, egentligen är jag ju inte det. Jag hoppas att det kan ge mig bättre självförtroende och att jag känner mig mer vuxen, säger Crister.

Under den tuffa ytan finns en lugn och trevlig man som tycker om att laga mat, fiska och gå i skogen, antingen ensam eller tillsammans med sonen. Men hårdrocksintresset som var med och formade Cristers stil finns fortfarande kvar.

– Jag var på en konsert med Black Sabbath i somras, det var det bästa någonsin.

Det berättar Crister för frisören och skäggskäraren Jonna Buachan och det blir något hon tar fasta på i stylingen. Hon bevarar den rockiga stilen som är en del av Cristers identitet, men gör det på ett helt nytt sätt.

– Det blir en lite rockig stil med en ledig känsla, säger hon.

Först får skägget en omgång med saxen.

– Jag klipper ner det och tajtar in det men behåller ändå bredden för att ta bort den spetsiga känslan. Och så klipper jag fram läpparna, säger hon.

I frisörstolen berättar Crister också om en helt ny karriär som han klev in i under inspelningen av tv-serien Midnattssol som går på SVT just nu. Han skulle först bara anmäla sin son som statist, men när de kom dit fick han frågan om han inte skulle anmäla sig själv och det hela slutade med att Crister fick en roll med repliker och är med i flera avsnitt i den färdiga serien.

– Det var det roligaste jag varit med om. Jag har alltid tänkt att jag är för blyg, och visst, det kändes hemskt första gången men man växer som in i det. Jag var med tio inspelningsdagar så jag vande mig ju. Och det var ju kul, säger han.

Håret färgas i en kall mörkbrun färg som förstärker det blå i Cristers ögon. Tinningarna blir blåsvarta för att skapa en illusion av ett smalare ansikte och upptill lägger Jonna lite ljusare slingor i en kall grå nyans.

Hon klipper av håret till axellängd och klipper ur det ordentligt för att få liv och luftighet i frisyren och förstärka den rockiga känslan. Jonna klipper också fram öronen som en kul detalj.

– Han kan dra det åt olika håll och rufsa till det för en ledig, casual look, sätta upp det i en knut för att framhäva sidorna eller skapa en rockabillykänsla med mycket höjd och dra det bakåt.

– Det här känns ju jättebra, det är jättehäftigt, säger Crister.

Så är det dags för stilcoachen Ann-Sofie Sköld Åberg skapa magi med kläder, accessoarer och skor. Även hon vill behålla den rockiga känslan, men på ett nytt sätt. Hon har försökt skaffa sig en bra bild av Crister och hans personlighet och gör allt för att hitta en stil som verkligen passar honom.

– Jag vill visa hur man kan blanda olika plagg för olika tillfällen. Med små medel kan man förändra sin stil utan att behöva köpa 100 nya plagg.

Först provar hon ut två par lite tajtare stretchjeans åt Crister, raka ner från knät – och två storlekar mindre än de han hade på sig tidigare. Ett par otvättade och ett par mellanmörka färdignötta.

– Han behöver tajta till lite. Det ska inte vara så stort, man ser ju inte Crister, säger Ann-Sofie.

Crister berättar att han vanligen köper jeans utan att prova och huvtröjorna beställer han från nätet. Att prova kläder i butik är en utmaning. Plaggen passar inte, det är trångt, stressigt, mycket folk och en lätt panikkänsla uppstår i provrum nummer två. Crister svettas och vill bara bort.

Så. Ny butik, ny provhytt, mer plats och lugn och ro. En ny chans.

Och så hittar Ann-Sofie en första outfit som känns helt rätt, och allt vänder. Iklädd en rutig flanellskjorta, svart väst, grå skepparkavaj, mörka jeans, rockiga omskinnsmönstrade boots och en svartvit halsduk ser Crister sig själv i spegeln.

– Din blick! Du gillar vad du ser! Du ser lite världsvan ut och får en självsäker approach, kommenterar Ann-Sofie glatt.

Och Crister själv är riktigt nöjd med sin nya stil.

– Det känns jättebra! Man är som en helt ny människa. Jag hade aldrig tänkt på att skaffa såna här kläder innan men ... de känns bra. Det känns som att jag har hittat rätt, säger han.

– Jag ville ha den sköna avslappnade looken från en rutig skjorta, lite jordnära, inte så tillkrånglat. Det är fint med det vinröda. Skjortan är utanpå och sitter löst, västen får upp balansen och markerar midjan och förlänger helhetsintrycket. Västen är ett fantastiskt shapingplagg, fortsätter Ann-Sofie.

Som alternativ till huvtröjorna finns dels flanellskjortan, dels en blå jeansskjorta som Ann-Sofie tipsar om att kombinera med jeans från topp till tå för en förlängande look som förstärker det blå i Cristers ögon. Och så bruna accessoarer till. En blå t-shirt med grå väst och blåjeans blir en annan favorit för Crister.

– Jag blir lite förvånad över hur mycket kläderna kan göra. Man blir på bättre humör när man tar på sig finare kläder, säger Crister.

Han ber mig ta en bild på honom med hans telefon. Den skickar han till sonen hemma i Kiruna, för att visa upp pappas nya stil. Sedan Crister och sonens mamma bröt upp har ingen ny kärlek visat sig i Cristers liv.

– Nu kanske man kan hitta någon.

Cristers nya stil

Duo din stil

Ann-Sofies 5 bästa stiltips till Christer

1 Välj tunnare och nättare plagg på överkroppen för att skapa balans mellan över- och underkropp. Gärna enfärgade. Om du vill ha mönstrade plagg (skjorta eller t-shirt) kan du gärna matcha med en väst. Den skapar en snygg form. Avstå plagg med resår i midjan. Välj hellre raka avslut.

2 Undvik alltför stora och klumpiga detaljer närmast ansiktet och axelpartiet, typ tröjor med huvor och liknande. Visa lite mer av hals och bringa genom att välja t-shirts/tröjor med V- eller U-hals.

3 Köp byxor med normal benvidd och benlängd. Inga uppvik, det kapar bara av benlängden och förstör helhetsintrycket. Avstå även stuprör och alltför pösiga modeller. Satsa på ett par välsittande skinnbyxor som kompletterar din manliga och snygga look!

4 Färgmatcha gärna över- och underdel för att därigenom skapa ett förlängande intryck. Behöver inte vara exakt samma färg men gärna samma mörk/ljushetsgrad.

5 Satsa på fler coola accessoarer i läder och stål. Gärna skor med lite attityd, typ boots.

Outfit 1: Rutig flanellskjorta, svart väst, grå skepparkavaj, svartvit halsduk från Dressmann, ormskinnsmönstrade boots från Brothers, otvättade stretchjeans från Jeansterminalen.

Outfit 2: Blå t-shirt med tryck, grå väst från Dressmann, nötta blåjeans från Jeansterminalen.

Hår & Skägg: Mörkbrunt med slingor och partier i grått och blåsvart, axellångt och urklilppt för ledig känsla och undercut vid öronen. Skägget får en bredare och tydligare form än innan.

Styling: Ann Sofie Sköld Åberg, 51, diplomerad coach och personal shopper med egna företaget Style in you.

Frisör/skäggskärare: Jonna Buachan, 40, frisör och skäggskärare med mästarbrev, driver Salongen Lockrop i Luleå tillsammans med Ingela Sundin.

Fakta: Crister Martimo

Ålder: 45

Bor: Kiruna

Gör: Personlig assistent

Familj: En son på 14 år

Intressen: Fiske, friluftsliv, matlagning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!