Över 500 TV- och datorspel i stor utställning

Under torsdagen ställde heltidssamlaren Thomas Sunhede ut sin samling av videospel på Kulturens hus i Luleå.

Thomas Sunhede från Skellefteå ställer ut en del av sin samling videospel på Kulturens hus i Luleå. "Pettson och Findus" räknas till hans favoriter.

Thomas Sunhede från Skellefteå ställer ut en del av sin samling videospel på Kulturens hus i Luleå. "Pettson och Findus" räknas till hans favoriter.

Foto: Magnus Tosser

Datorspel2023-04-13 17:30
undefined
"Pinball dreams" från 1992 startade en våg av svenska flipperspel och är det äldsta spelet i utställningen.

Skellefteåbon Thomas Sunhedes samling består av över 500 spel från 80-, 90- och 00-talet.

– Det kommer vara en massa olika spel. Allt från lite udda, gamla spel som nog ingen känner igen till välkända bil- och fotbollspel. Om man är i 40–50-årsåldern kommer man nog känna igen gamla spel till Windows 95 bland annat. Barnen och de yngre kommer nog att känna igen seriefigurerna från gamla Bamse-spel till exempel.

Thomas Sunhede har varit intresserad av TV- och datorspel sedan barnsben. 

– 1990 fick jag min första spelkonsol, ett Nintendo 8 bitars. Jag hade en kompis som hade en Commodore 64 konsol och en annan kompis som hade ett Nintendo. Så när jag då skulle välja konsol så blev det ju också lite att välja vem man skulle umgås med. Men det blev ett Nintendo till slut. Sedan började jag köpa kompisars gamla spel på gymnasiet. För tusen spänn kunde man få en konsol och 20 spel, säger Thomas Sunhede.

undefined
Krigsspel som kommer från Commodore 64 finns att beskåda.
undefined
Flera hästspel har Thomas Sunhede samlat på sig och han vill visa upp att det finns genres som inte är typiska manliga.

Idag jobbar Thomas Sunhede som heltidssamlare av videospel för Embracer Games Archive. 

– Man kan beskriva oss som Kungliga biblioteket fast med spel. Vår tanke är att vi ska kunna samla allt som finns inom TV- och datorspel på samma ställe, även om det såklart är en omöjlighet. Men man kan ju försöka så gott man kan. 

Thomas Sunhede har skrivit sex böcker om spel, bland annat tre böcker om speltillverkaren Nintendo vars spel han länge samlade på, innan han 2011 sålde sin då kompletta samling.

– Jag kände att jag var klar, när man är klar med samlingen så är ju liksom äventyret över, säger han.

undefined
Många svenska spel skapades under åren med CD-rom men på senare tid har det blivit mer ovanligt.

2016 skrev Thomas Sunhede, tillsammans med kollegan Martin Lindell, boken "Svensk videospelsutveckling" som bland annat berättar om industrins begynnelse och evolutionen genom åren.

– Vi var ju ett av de första länderna i världen som byggde datorer och vi fick väl de första i mitten på 50-talet någon gång. Redan då gjorde man ju såna här simulationer vilket lade grunden för den efterföljande utvecklingen. Idag brukar man ju prata om "det svenska spelundret" och videospelsindustrin är faktiskt större än till exempel film- och musikindustrin i Sverige idag, säger Thomas Sunhede. 

Några av de mest kända videospelen från Sverige är till exempel "Battlefield", "Candy Crush" och "Minecraft" där Luleåfödde Jakob Porser är en av skaparna. 

undefined
Thomas Sunhede ställer ut videospel i Luleå.
Topp 3

Här är Thomas Sunhedes personliga topp 3-lista över svenska videospel:

1) Alien Breed (Commodore Amiga) Team 17, 1991.

2) Headhunter (SEGA Dreamcast) Amuze AB, 2001.

3) Rallisport Challenge 2 (Microsoft Xbox) Dice AB, 2004.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!