Sindri Runudde, född 1985 i Östersund, och Anna Persson, född 1973, från Boliden, är båda dansare och koreografer. De bor i Stockholm där de lärde känna varandra under sin utbildning på Dans- och cirkushögskolan.
Nu koreograferar Sindri Runudde föreställningen Sälskap, en samproduktion med Norrlandsoperan, och båda två medverkar i den.
Idén har egentligen två ursprung.
– Dels handlar det om mina fantasier från när jag var barn. Jag brukade ofta tänka på hur kroppen kändes och hur den kunde uppfattas – hur det kändes i skelettet, på hjärtats och kroppens olika funktioner och möjligheter och annat sådant.
Det andra fröet till idén såddes av en kompis barn som ofta brukade följa med dem på olika politiska tillställningar och samlingar i queerfeministiska kretsar.
– Han var åtta år och frågade sin mamma vad det betydde att byta kön från man till kvinna. Själv sa han att han ville förvandlas från kille till säl.
Hos Sindri Runudde väckte det tankar om könstillhörighet, men utvecklades sedan vidare till hur det är möjligt att se på sin omvärld med andra perspektiv om du går in i idén om att vara någon annan och hur vi förhåller oss till varandra då.
Titeln till föreställningen blev Sälskap efter barnets fantasi om att förvandlas till en säl.
– Egentligen är det väl någon sorts atmosfäriskt värld som jag vill bjuda in till där vi gör danser kring de här frågorna och om längtan.
Handblåsta glaspärlor, paljetter och en låtsaspäls i scenrummet har också stor betydelse för föreställningen, liksom musiken skriven av ljudkonstnären Dehendrik Lechat Willekens.
Att få residens hos Dansinitiativet har varit en bra chans, tycker de båda två.
– Det är underbart att vara här och jobba, säger Sindri Runudde.
17 mars blir det premiär för "Sälskap" på Norrlandsoperan, sedan spelar de i Luleå 23 april.
Anna Persson berättar att det är speciellt att få jobba med Sindri Runudde som koreograf.
– Det är aldrig stilla i sinnet, utan finns så mycket tankar, idéer och frågor: Var är sakernas plats? Hur kommer vi till? Vad händer om man förflyttar den här lilla komponenten? Det är ett väldigt undersökande arbete.
Publiken ska få se, höra och känna dans.
Det kommer ytterligare två residens till Dansinitiativet i vår. I projektet "No Friend but the Mountains" lyfter gruppen Humans & Soil urfolkens sökande efter en fristad från krig och övergrepp. Den samisk-kurdiska dansaren Marit Shirin Carolasdotter och Iroquois-Mohawk-konstnären Anthony Rice-Perttun finns i huset två veckor i mars.
I april kommer sedan Moa Autio och kompositören Mikael Hobitz Filtenborg och jobbar med en förstudie inför dansförställningen "Knyta", inspirerad av Gunilla Bergströms bok "Bara knyt Alfons".
Marie Wårell, verksamhetschef hos Dansinitiativet, berättar att de har försökt arbeta på ett annorlunda sätt med residensen framöver, framför allt genom att de vill kunna erbjuda dem att komma tillbaka senare och spela sina föreställningar i Luleå.
– En stor del av vår verksamhet under Dansinitiativets historia har ju bedrivits under pandemiåren när vi inte har kunnat ha några föreställningar, så det har producerats både dans och cirkus som inte så många har fått ta del av. Därför vill vi försöka bjuda in även de tidigare residensen att komma tillbaka hit och spela.