1993 slog Norrlands största danspalats upp portarna i Sunderbyn utanför Luleå. 200 ton stålbalkar och 4 000 meter järnkonstruktion bar upp 3 800 kvadratmeter dansyta, 30 toaletter och en lokal för 3 000 personer.
Den 20 juli strömmade publiken till lokalen för att dansa till Thorleifs och Curt-Haagers
– Det är ett oerhört slätt och fint furugolv och det är klart att det var strävt här och var de första timmarna. Men nu är det indansat, konstaterade Bert Sandberg i NSD.
Initiativtagare var Bert och Mirja Sandberg, som sedan 1969 drivit danser i både Boden och Luleå. Gamla frörenseriet på Storheden, som senare blev Mogenlogen, blev ett av länets populäraste tillhåll med plats för 1 000 dansande besökare.
När butiksexploateringen bredde ut sig byggde makarna upp Danspalatset intill den redan etablerade Sunderbylogen.
Responsen var enorm och när den i dag välkände dansbandsexperten Thomas Deutgen besökte dansen för NSD:s räkning två veckor senare låg värmen tät över den tusenhövdade publiken då Simons och Jacpot bjöd på nonstopdans.
– Nu jävlar ska jag dansa, det är ju damernas för helvete, skrålade en man i 40-årsåldern enligt Deutgen, som i nästa stund själv blir uppbjuden av en kvinna som sjunger "du är den jag vill ha, varje natt varje da" i hans öra.
Genom åren blev Sten & Stanley arrangörernas favoriter och bandet spelade uppskattningsvis 20 gånger på dansbanorna.
I slutet av 2012 gick till slut den sista dansen. Bert Sandberg konstaterade att knappt någon längre spelade dansmusik i Norrbotten och intresset svalnade.
– De stora orkestrarna, som Lasse Stefanz, kostar så mycket att ta hit. Även om de drar fulla hus så tjänar vi inga pengar, konstaterade han i en intervju med Kuriren.
De sista ljuva åren blev inte de bästa i Danspalatsets liv och drygt 300 dansgäster besökte kvällarna på slutet.
Sista bandet på scenen blev skånska Hedins orkester den 27 oktober 2012 och en era sjöng på sista versen.
– Snyggaste dansstället i Sverige har jag fått höra och med ett suveränt dansgolv, sa Bert Sandberg till NSD.
När Mogenlogen, som stått ungefär där Biltema är i dag från 1983, skulle rivas skapades stor debatt. Många ville behålla och flytta den anrika byggnaden, bestående av ett par trösklogar från 1700-talet, till olika delar av stan.
I september 2005 arrangerades den sista dansen på Mogenlogen och efter en lång byggtvist, där återuppbyggnad i Norra Sunderbyn överklagades, revs den 2008.