Gamla kompisar pÄ samma scen

De har samma ryggrad – bĂ„da med rötter i Norrbotten. PĂ„ Bok & bild stod deckardrottningen frĂ„n PĂ„lmark Liza Marklund och författaren Tove Alsterdal för första gĂ„ngen pĂ„ en scen tillsammans och berĂ€ttade om sitt nĂ€ra samarbete.

De lÀser varandras texter, hjÀlper varandra med researchen och peppar varandra nÀr de kör fast. Liza Marklund och Tove Alsterdal har gjort de mesta tillsammans, nu Àven stÄtt pÄ scen.

De lÀser varandras texter, hjÀlper varandra med researchen och peppar varandra nÀr de kör fast. Liza Marklund och Tove Alsterdal har gjort de mesta tillsammans, nu Àven stÄtt pÄ scen.

Foto: PÀr BÀckström

Bok & Bild2013-10-21 03:23

Ett samarbete som började för 30 Är sedan, nÀr de fann varandra pÄ journalistlinjen pÄ Kalix folkhögskola.

– Vi gjorde allt tillsammans. Vi var till och med ihop med samma kille. Fast inte samtidigt, sĂ€ger Tove Alsterdal.

Tove Alsterdal, med rötter i Tornedalen, Àr den första som fÄr Àran att lÀsa Liza Marklunds nya kriminalromaner.

– Det Ă€r bland det roligaste som finns. NĂ€r Liza har en ny kriminalroman pĂ„ gĂ„ng, sĂ€ger hon.

– Tove Ă€r mina yttre ögon, nĂ„gon som vill att det ska bli sĂ„ bra som möjligt men som inte Ă€r nĂ„gon redaktör, sĂ€ger Liza Marklund.

De berÀttar att de har samma grund att stÄ pÄ. Till och med samma ryggrad, en sÄdan som bestÄr av stÄl och is. Det har att göra med att de bÄda Àr frÄn norr.

– Det Ă€r otroligt viktigt var man kommer ifrĂ„n. Man kan aldrig byta ut de byggstenarna, sĂ€ger Liza Marklund.

– Det hĂ€r med rötter Ă€r ju intressant, det har jag funderat mycket pĂ„. Vad innebĂ€r det? Vi Ă€r ju inte trĂ€d! Vi sitter ju inte fast i jorden, sĂ€ger Tove Alsterdal.

Att de kommer sÄ bra överens har inte bara med ryggraden att göra. Utan Àven att de alltid sÀtter projekten frÀmst och att de kompletterar varandra. Tove Alsterdal har en bakgrund som manusförfattare och har ett dramaturgiskt perspektiv.

Medan Liza Marklund vet vad som sÀljer.

– Du har ett otroligt handfast sĂ€tt att angripa sprĂ„ket. Den dĂ€r enorma klarheten, att man mĂ„ste vara tydlig. Det gĂ„r liksom inte att gĂ„ omkring och vara luddig, sĂ€ger Tove Alsterdal.

– Jo, jag har ju skrivit nĂ„gra löpsedlar. Jag hĂ€mtar mycket ur tidningsbranschen, för jag tycker att den Ă€r intressant. Den Ă€r mĂ€ktig. Och mina böcker handlar mycket om makt.

En annan gemensam nÀmnare Àr att de Àgnar en stor del av tiden Ät research.

– Det kan nog ha att göra med att vi Ă€r journalister i botten. Vi har jobbat mycket med research, och historierna blir sĂ„ mycket bĂ€ttre. Det Ă€r för att komma undan klichĂ©erna som vi bĂ€r pĂ„, sĂ€ger Tove Alsterdal.

– Man anvĂ€nder sig av vĂ€rlden, för att skapa en alternativ vĂ€rld. Medveten nĂ€rvaro Ă€r ju sĂ„ modern nu. Men att vara författare innebĂ€r att vara medvetet frĂ„nvarande. Man mĂ„ste se hur ljuset faller och lukta pĂ„ jorden, sĂ€ger Liza Marklund.

– Att vara författare Ă€r inte ett yrke, det Ă€r en diagnos. Man gĂ„r omkring och lĂ„tsas och pratar för sig sjĂ€lv. Även om jag varit i Tornedalen flera gĂ„nger, sĂ„ var jag tvungen att Ă„ka tillbaka dit nĂ€r jag skulle skriva I tystnaden begravd, jag var tvungen att lĂ„ta mina karaktĂ€rer Ă„ka upp dit och se Tornedalen med deras ögon, sĂ€ger Tove Alsterdal.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!