"Titta in på hembygdsområdet" har genomförts fyra tisdagar i juli, på tisdagen den här veckan var det sista gången för i år. Det är styrelsen i Boden Överluleå hembygdsförening och ledamöternas vänner och bekanta som ställer upp ideellt, öppnar och visar kulturområdet, en del av Bodens kulturarv. Det kombineras med olika aktiviteter, fikaservering och musik. Hantverk som repslagning och vävning går att pröva på, liksom bakning. Och Skomakerimuseet är öppet. Förutom föremål från Joel Nilssons skomakeri i Flarken visas en videofilm med Joel. Ambitionen är att ljudsätta filmen så småningom. Huset är nästan helt intakt.
Elind Karlsson berättar att hans pappa och Joel var bröder, men att pappan fick byta namn under militärtjänsten eftersom det fanns så många som hette Nilsson.
– Farfar hette Karl Nilsson så det blev Karlsson. Jag är ofta här och tittar på mitt gamla hem.
Nu bor Elind Karlsson i Boden, men han har bott i Kiruna i 45 år. Han berättar att barndomshemmet blev skomakeri efter att familjen flyttat till ett nytt hem 1938.
– När pappa började riva brädfodring kom Joel springande och ropade: "Stopp, stopp, får jag köpa det där huset".
På den vägen är det och nu står det på hembygdsområdet.
Ordförande Karl-Eric Johansson berättar att han i fjol hade ett möte med några kommunala representanter, som hade önskemål om att kulturområdet skulle vara öppet mer, framför allt sommartid.
– Vi lyssnade på det och lämnade ett förslag för att börja någonstans. De var nöjda med att vi hade öppet fyra gångar utöver Hembygdsdagarna och vi fick medel till det för marknadsföring, musik och barnaktiviteter.
Föreningen ska avrapportera hur det har gått och ska ha en dialog med kommunen hur man går vidare och utvecklar området. Parterna har ett tre års kontrakt.
– Det har varit bra att prova så här och det skapar även gemenskap för oss, säger Karl-Eric Johansson.