Framtiden är oklar för Sagateatern. Under hösten gick Bodens kommun ut med en upphandling av entreprenör för driften av bioverksamheten och ansvar för uthyrning av lokaler för olika arrangemang. I upphandlingen sänks ersättningen från kommunen från tidigare cirka 1 500 00 kronor till 875 000 från och med 1 januari 2025. Kommunen fick inte in några anbud.
Folkets hus-föreningen som i dag har driften menar att det sänkta stödet skulle slå hårt mot nuvarande verksamhet.
– Vi hade behövt halvera personalstyrkan. Vi har i dag fem anställda varav två och en halv finansieras av kommunens anslag. De andra två och en halv tjänsterna finansierar vi själva genom intäkter från bland annat teatrar och bio, säger Åke Sundberg.
Bodens kommun har meddelat att de inte kommer att förlänga avtalet med Folkets hus-föreningen efter årsskiftet. Därmed är det oklart vem som kommer att arrangera bio och konserter på Sagateatern.
Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, köpte Medborgarhuset av kommunen 2020, och enligt avtalet ska de göra omfattande renoveringar. Planen är att komma igång med renoveringarna i oktober 2025, och nu är frågan vem som ska drifta verksamheten fram till dess.
Staffan Eklund är kultur- och fritidschef i Boden. Han säger att beslutet att konkurrensutsätta verksamheten i Medborgarhuset har funnits sedan 2021 och att kommunen nu vill säkerställa fortsatt verksamhet fram till renoveringsstart. Efter den misslyckade upphandlingen tittar de på möjligheten att projektanställa personal fram till renoveringsstart.
– Vi har en ambition att det fortsatt ska finnas bio i Boden, framförallt för barn och ungdomar. Men om det är tillåtet att anställa folk för att visa bio vet vi inte, det är någonting som våra jurister ska titta på, säger han.
Alla avtal med Folkets hus-föreningen är uppsagda från och med årsskiftet.
– De har inte meddelat oss om de kommer att lämna huset eller inte och det behöver vi veta. Om de fortfarande är kvar i huset efter årsskiftet så blir de som Nationalteatern var på 70-talet i Göteborg, husockupanter. Vi vet inte vad de tänker göra och väntar med spänd förväntan. Vi har en förhoppning om att de meddelar att de kliver ur verksamheten och vill göra upp ekonomiskt om att kommunen förvärvar de inventarier som tillhör föreningen, säger Staffan Eklund.
Staffan Eklund hänvisar till en dom i förvaltningsrätten i Luleå 2022 där Folkets hus-föreningen överklagade den politiska nämndens beslut om att konkurrensutsätta verksamheten.
– Det avvisade förvaltningsrätten. Ändå vill man här påskina att kommunen inte alls behöver konkurrensutsätta verksamheten. Det tycker jag är tråkigt och på gränsen till respektlöst.
Folkets hus-föreningen har lagt fram ett förslag till kommunen där man erbjuder sig att driva verksamheten till 1 oktober genom att skjuta till egna pengar till det kommunala stödet på 875 000 kronor.
– Bodens kommun antar inte förslaget med hänvisning till LOU, Lagen om upphandling, var deras svar, säger Åke Sundberg.
På onsdagskvällen har Folkets hus-föreningen ett extrainkallat styrelsemöte.
– Vi kommer att säga upp personalen och återta alla avtal när det gäller exempelvis konserter som vi har inbokat till mitten av oktober 2025, säger Åke Sundberg.