Penningregn över kulturskolan

Musikskolan i Boden har fostrat många duktiga musiker. Den har utvecklats till stadens kulturskola och har nu beviljats över en halv miljon kronor för att nå ut till ännu fler elever.

BRASSAR PÅ. Musikeelever från länet som spelar bläckblåsinstrumet samlades i Boden. Året var 2015.

BRASSAR PÅ. Musikeelever från länet som spelar bläckblåsinstrumet samlades i Boden. Året var 2015.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-06-13 17:56

Lars-Göran Pekkari, tillförordnad chef för Bodens kulturskola, berättar att de har fått 680 000 kronor av Statens kulturråd.

– De har musik- och kulturskolebidrag, som man söker för kvalitetshöjande åtgärder i musik- och kulturskola. Det kan användas till att sänka elevavgifter eller för att kunna bredda ut mot elevgrupper som man kanske inte når i vanliga fall.

I Bodens fall har kommunen redan avgiftsfritt på kulturskolan. Så tanken de har är att kunna nå elever som kanske inte söker i vanliga fall eller inte riktigt har den möjligheten beroende på olika orsaker.

Ni går på bredden med andra ord?

– Ja, det vi tänkt göra är två stycken projekt, säger Lars-Göran Pekkari.

Det ena är ett orkesterprojekt som vänder sig till eleverna i årskurs tre på Prästholmskolan. En av sakerna de kommer att få göra nästa läsår är att spela stråk- eller blåsinstrument.

– Det är två klasser som kommer att få göra det under ordinarie skoltid två dagar i veckan. De kommer att få låna var sitt instrument som de förvarar på skolan. Sedan tänker vi försöka att en gång per månad ha en träff tillsammans med föräldrar där barnen spelar upp, så att det även blir en mötesplats för föräldrarna.

Projektet ska bedrivas ett läsår. Syftet är att skapa ett intresse hos eleverna och att de sedan fortsätter inom kulturskolan.

– Det ger dem en chans att prova på. För det är inte säkert att alla de här eleverna annars söker, säger Lars-Göran Pekkari, som tillägger att deras erfarenhet är att det är få nyanlända som söker till kulturskolan.

Det andra projektet sker i samarbete med Blomdalen, som är en central mottagningsenhet för nyanlända elever före skolplacering. Lars-Göran Pekkari berättar att rektorn på Blomdalen, Anders Wall, kom med idéen att de skulle göra något riktat till förskolan.

– Vissa förskolor har en stor andel nyanlända barn och Blomdalen har modersmålslärare som finns ute på skolorna.

Tanken är bilda ett arbetslag med personal från kulturskolan tillsammans med modersmålslärare, som tar fram ett material med sånger från barnens hemländer. Det ska de sedan använda ute på förskolor.

– Det blir ju världens kompetensutveckling även för våra lärare, säger Lars-Göran Pekkari.

Till att börja med kommer de att starta med tre-fyra förskolor, som har många nyanlända, under kommande läsår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!