I måndags beslutade majoriteten i kommunfullmäktige att Ungdomens hus, UH, inte ska flytta till före detta Centralskolan. Huset där ungdomsgården ligger nu ska rivas första kvartalet nästa år.
Läs mer: Ingen ungdomsgård i anrik kulturbyggnad
På onsdagskvällen pratar vi med tonåringarna Mattias Karlsson, Markus Risto, Emma Flygel, Nanna Eriksson samt bröderna Rasmus och Oskar Viberg. Alla säger samma sak. Ungdomens hus måste ligga i stan, nära centrum så att man lätt kan ta sig dit med buss. Ett annat krav är musikrum. Mattias Karlsson tycker dock att det behövs en bättre ljudanläggning.
– Det är bra att kunna komma hit och repa gratis, säger Markus Risto.
Han har aldrig varit inne på Centralskolan, men varit utanför och säger att det hade kunnat vara en bra lokal.
– Personalen som ska jobba där måste också trivas.
Rasmus Viberg tycker det är kul att vara på UH och säger att det finns ganska mycket att göra om man vill. Själv brukar han mest vara i musikrummet.
– Det är en chans för oss som inte har råd med instrument att kunna spela.
När Norrbottens Media är där sitter han och målar, för att han känner för det. Hans bror, Oskar Viberg, är också där.
– Jag går hit för att träffa kompisar, hänga och prata. Det finns saker att göra; spela pingis, biljard och hålla på med instrumenten.
Emma Flygel är en av de ungdomar som mest är på UH. Hon umgås med kompisar, pratar med personalen om helgaktiviteter och hjälper till ibland.
– Det är roligt att vara här, men sedan de stängde biljarden är det inte lika många som kommer hit.
Ann Loijas, fritidsledare, säger att de nu bara har biljarden öppen på lördag. Då ordnar de med turneringar så att alla möts och lär känna varandra för att minska grupperingarna.
Emma Flygare har en bestämd uppfattning om var hon tycker UH ska ligga.
– Folket hus. Ju närmare centrum, ju fler kommer. Många ungdomar hänger i centrum. En del håller på med droger. Det är bättre att det finns ett Ungdomens hus att gå till.
Hon bedömer att det dessutom skulle stävja användandet av droger.
Emma har hört att utrymmet på Centralskolan är litet och säger att det är viktigt att det finns tillräckligt med plats. Förutom musikrum står på hennes måstelista: tv-, spel- och filmrum, myshörna och en möjlighet att spela musik i samlingslokalen. Hon sågar förslaget att flytta UH till före detta Ica Kanonen på Sveafältet, eftersom hon inte tror att lika många skulle komma dit. Något som måste finnas på en ungdomsgård för att Oskar Viberg ska gå dit är folk.
Läs mer: "Oklokt" bygga ungdomsgård på Centralskolan
Emma Flygel får medhåll av Ann Loijas, som tycker ytan är bra på Ica Kanonen, men bedömer att de skulle tappa spontanbesöken. Nu kommer det in ungdomar efter skolan i väntan på bussen.
Placeringen av Ungdomens hus i före detta Centralskolan har resulterat i politisk oenighet där majoriteten fick sista ordet på fullmäktige. Dessförinnan uppgav Olle Lindström (M) på kommunstyrelsen att inte ens verksamhetsledaren på Ungdomens hus blivit tillfrågad. Ann Loijas förklarar att en moderat politiker kontaktade henne. Det hon menade med det hon sa var att de saknade information från politikerna och tycker att det vore önskvärt med en dialog även med dem.
Läs mer: Oenighet om Ungdomens hus
Centralskolan ligger inte högst på personalens lista, främst på grund av att huset är mycket lyhört och att verksamheten där måste fördelas på två våningar. De har istället sneglat på Arkens Zoos gamla affärslokaler, ett stenkast från busshållplatsen.
– Totalt 360 kvadratmeter med plats för rep- och danslokal i källaren. På markplan går det att göra pysselhörna, konstateljé och myshörna. Även om musik och dans är avskilt är kärnan i Ungdomens hus en öppen planlösning med bra överblick för ungdomarnas egen trygghet och säkerhet. Vi är bara två och det är viktigt att vi räcker till, säger Ann Loijas.
Att inte veta var de ska var efter jul gör att personalen går med en klump i magen.
– Det handlar om vår arbetsmiljö.