Bodensarnas oro för biografen: "Kommunen skickar folk till Luleå"

Hennes första filmupplevelse var premiären av Ronja Rövardotter på Sagabiografen 1984. Hon minns fortfarande vilken stol hon satt på. Nu känner Emma Elliott, 49, oro för biografen och kulturen i sin hemstad.
– Kultur och nöje måste få kosta pengar, säger hon.

Det räcker inte med att prata, man måste från politiskt håll tydligt visa att man tycker kultur och nöje är viktigt i Boden, menar filmentusiasterna Emma Elliott och Arnold Elliott. "Annars kan det skapa en uppgivenhet bland invånarna som börjar tänka att det är ingen idé, vi åker någon annanstans", säger Emma.

Det räcker inte med att prata, man måste från politiskt håll tydligt visa att man tycker kultur och nöje är viktigt i Boden, menar filmentusiasterna Emma Elliott och Arnold Elliott. "Annars kan det skapa en uppgivenhet bland invånarna som börjar tänka att det är ingen idé, vi åker någon annanstans", säger Emma.

Foto: Stellan Mäki

Boden2024-11-22 00:01

Nyheten i korthet

  • Emma Elliott, en invånare i Boden, uttrycker oro över framtiden för Sagabiografen, stadens enda biograf, och kulturen i staden.
  • Hon menar att kultur och nöje är viktiga för att locka och behålla invånare, och att nedskärningar kan leda till att folk väljer att bosätta sig i grannkommunen Luleå istället.
  • Arnold Elliott betonar biografernas roll för välmåendet och menar att det handlar om mer än bara filmen, det blir en upplevelse som är större än att titta på Netflix eller scrolla TikTok.

Emma och Arnold Elliott bor några mil utanför Boden. De är båda stora filmentusiaster som älskar att sätta sig i en biosalong och känna förväntningarna när ljuset släcks. Men Sagateaterns framtid är osäker, sedan kommunen sagt upp avtalet med Folkets hus-föreningen.

Emma är uppvuxen i Boden medan Arnold har sitt ursprung på Irland. Genom åren har de följt turerna kring Saga och Medborgarhuset. En av de stora anledningarna till att åka in till Boden från byn är möjligheten att se på film eller ta del av olika kulturevenemang.

De missar sällan en filmpremiär.

– Vi har ju en så himla fin biograf som flera gånger blivit uppmärksammad för det, så det känns verkligen jättetråkigt att den inte får ta större plats i den kommunala ekonomin, säger Emma.

undefined
"Sagateatern har alltid varit en stor anledning till att vi åkt in till stan. Det vore självklart jättetråkigt om den stänger" säger Emma Elliott.

Boden har ett mål att öka folkmängden med 5 000 personer. Mot den bakgrunden känner Emma att det är ologiskt att det nu finns frågetecken kring driften av stadens enda biograf.

– Om man vill locka folk att inte bara jobba här i Boden, utan även bosätta sig här, så måste man ha ett levande kulturcentrum precis som hela Folkets hus är i dag. Det handlar ju inte bara om biografen utan även om teater, konserter, föreläsningar och annat. 

Enligt Emma Elliott är kultur och nöje sådant som måste få kosta pengar – annars skickar kommunen automatiskt bodensarna till Luleå för att roa sig. 

– Och skickar man folk till grannkommunen för att roa sig så kommer de också att handla där och till slut bosätta sig där, säger hon.

Hon ser även risken att tillfälliga bodensare, som kommer till kommunen för den stora industrisatsningen, blir svåra att hålla kvar.

– De har kanske levt i andra städer runt om i Europa där kulturen har en mycket större plats i samhället än vad den har här uppe hos oss. För dem är det självklart att det behöver finnas biografer och möjlighet att gå på konserter och teateruppsättningar. 

Hon fortsätter:

– Jag tycker också att kulturen är viktig för att den säger mycket om oss bodensare, vilka vi är och vilka vi vill vara, för det är genom kulturen som berättandet sker. Den är en jätteviktig del av samhället och för många avgörande var man väljer att bo.

undefined
Sagateatern i Boden. Det är fortfarande oklart om det kommer att visas film i Bodens enda biograf efter nyår.

I dagens samhälle, där folk i en del fall har mindre fritid och lättare fastnar i TV-soffan, så spelar biograferna en stor roll för välmåendet, menar Arnold.

– Det handlar om mer än bara filmen. Du skapar tid åt dig själv att göra någonting roligt och det blir en upplevelse som är större än att kolla Netflix eller scrolla TikTok.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!