Världsberömd körledare till Framnäs körcentr

John Rutter är en av världens mest kända körledare. Till helgen kommer han till Piteå för att inviga Framnäs folkhögskolas körcentrum.

Kultur 16 oktober 2019 18:00

Engelsmannen John Rutter har komponerat uppåt 200 verk – körverk, orkesterverk, barnoperor och julsånger.

Bland beställarna finns BBC och King´s Singers, som bland annat framfört Rutters musik vid de två senaste kungliga bröllopen i Storbritannien. För sina insatser har han belönats med den brittiska Imperieorden MBE.

– Trots denna digra meritlista brinner han fortfarande för amatörmusiken. Varje år besöker John amatörkörer över världen för att bjuda på en upplevelse som sångarna aldrig kommer att glömma, säger Jakob Grubbström, kormästare vid Framnäs folkhögskola. 

I Piteå dirigerar han söndagen den 20 oktober två konserter med sitt verk ”Magnificat”. Det sker tillsammans med en kör på cirka 250 sångare, en orkester med professionella musiker från Norrbotten och Västerbotten och den flerfaldigt prisade sångsolisten Emma Rönnlund från Hortlax, som undervisar i sång- och barockinterpretation på Musikhögskolan i Piteå och vid Framnäs folkhögskola. 

De inbjudna körerna har repeterar på egen hand och tillsammans med Jakob Grubbström. 
För skolan är det ett gigantiskt projekt, men man ville inte missa chansen att låta ett stort antal körsångare få träffa den legendariske man vars musik de flesta sjungit sedan barnsben.

Framnäs folkhögskolas körcentrum ska verka för att stimulera körsången lokalt och nationellt. I höst startar en fördjupningskurs i kördirigering och nästa år kompletteras utbudet med en högskoleförberedande dirigent- och sångutbildning.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa