NY BOK
Anna Hedelius och Göran Willis
Thalias hus
Historiska media
Anna Hedelius och Göran Willis har besökt 55 av landets scener från Kiruna i norr till Ystad i söder, på spaning efter den svenska teaterns själ.
De har undvikit de stora, omskrivna institutionerna. Där de varit har de pratat med tekniker, scenmästare, skådespelare och teaterchefer, och gått bakom kulisserna för att insupa atmosfären och försöka hitta varje teaters egenart eller själ.
Skådespelaren Sven Wollter i Luleå intygar att den finns:
– Visst har teatern en egen själ. Jag har kontakt med den själen, eller de själarna. Jag går ofta runt på teatrarna och tänker på mina föregångare. Då hör jag hur andarna rumsterar om uppe på tågvinden.
Svensk teater spelas i jugendpalats, gamla hippodromer, funkislådor, biografteatrar, klosterruiner och på Folkets hus-scener. Författarna ser något speciellt med de rum där dramatiska utspel och starka känslor har studsat runt, i vissa fall i sekler.
Teater är ögonblickets konstform och laddad med upplevelser då skådespelare och åskådare möts i en ”gemensam andning”.
Mellan teaterbesöken har författarna lagt in ”Mellanakter”. I den första får man bekanta sig med en del ord och termer från teatervärlden: Avantscen, Blackbox, Byxa, Rå, med flera.
Efter den ”Mellanakten” har författarna kommit till Kiruna och Giron Sámi Teáhter.
Den har funnits sedan 1992 och är ständigt ute på långa turnéer i Sápmi i Norge, Finland och Ryssland, men också långt söderut i Sverige, berättar teaterchefen Åsa Simma.
Teatergruppen startade vid Samernas folkhögskola i Jokkmokk 1971 – då det var mycket debatt om samernas kulturella och politiska rättigheter.
Att höra samiska på en teater på 1970-talet var nytt för samer, menar teaterhistorikern Richard Estreen.
Dálvadis, som gruppen hette, spelade på alla möjliga platser. Efter drygt två decennier ombildades den till Giron Sámi Teáhter som blev en professionell teater och flyttade in i Östermalsskolans gamla gymnastiksal i Kiruna. Det huset innehåller nu kontorslokaler, en Blackboxscen och en salong med plats för 100 personer.
Efter sjätte ”Mellanakten” har författarna nått Norrbottensteatern i Luleå, Sveriges äldsta länsteater, bildad 1967.
Varje år spelar teatern för 40 000–50 000 norrbottningar och turnerar i hela länet.
Boken är rikt illustrerad med nytagna foton och arkivbilder.