Trovärdig fiktiv biografi om Linnés förhånad

Kända personer kan bli så omskrivna och analyserade att föga finns att tillägga. Mer spännande är då att få lära känna människor i deras närhet.

Carl-Magnus Stolt har skrivit "En odåga i sammet.

Carl-Magnus Stolt har skrivit "En odåga i sammet.

Foto:

Kultur2019-10-13 16:19

NY BOK

Carl-Magnus Stolt

En odåga i sammet

Black Island Books

Ur den mörkaste skugga framträder här sonen till den store Carl von Linné, tyngd av att bära samma namn och de jämförelser som det innebar.

Hans öde framstår som flerfaldigt hjärtslitande i denna betraktelse över fadern, sonen och den heliga avunden.

Folk såg Carl von Linné d y som en sprätt och han hånades offentligt, inte minst sedan han ärvt faderns professur - för övrigt det enda han fick ärva. Inte ens hans far ansåg honom duga. Han var bara ”en fotnot i en stor mans biografi”.

Kärleken gick honom förbi. Den enda som förblev honom trogen var ärkebiskop Troils äldre änka, som fanns till för honom ”närhelst han ville. På alla sätt.”

Hälsan svek. Han led av feber, illamående, kräkningar. Den svarta gallan omslöt hans hjärta.

Dessutom avled den Piteåfödde Linnélärjungen Daniel Solander bara veckor efter att ha avslöjat en familjehemlighet för honom.

Ett miserabelt liv på många vis – som han ändå fyllde med musik och drömmar. Inte minst den om att bli Guds språkrör och kunna skriva ner Guds plan för människorna.

Det finns begränsat med material kvar efter Carl von Linne d y (1741–1783), så Carl-Magnus Stolt har tvingats skapa fritt, vilket han gjort beundransvärt. 

Allt är lysande levandegjort, på ett språk som ibland blir lite väl korthugget, men som totalt sett har bra substans och spänst. Sjukdom, nöd och grubblerier, ”alla dessa frågetecken”, framstår alltihop som genuint och trovärdigt och den fiktiva biografin därför som övertygande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!