Trivsamt om ovanlig polis

I Fyrisån har man bärgat en drunknad ung man. Den döde har ett långt rep om livet som är avskuret. Tampen sitter kvar på ett räcke.

Lars Andersson.

Lars Andersson.

Foto: Nils Ramhöj

Kultur2019-09-26 10:56

 Lars Anderssons nya bok "De Gaulles dotter och kommissarie Ringer" börjar gåtfullt.  

Ringer mötte vi för fyra år sedan. Då var det kristid, nu har tjugo år gått. Men Ringer är sig lik, han har ett lika imponerande kulturellt bagage som sist. Och han är fortfarande en udda men högt respekterad fågel i polishuset.

Vissa drag från den döde kunde man återse i pappans ansikte, "som en sorts övertrampade spår", noterar han. Samma vackert formulerade iakttagelser finns i Ringers miljöbeskrivningar. Staden, upptäcker han, skymtar likt en "löst knuten gördel runt kullen". 

Den stad det handlar om är Karlskoga. Där är Andersson själv född och uppvuxen. Han rör sig på stadens gator vid den tidpunkt när han själv var tio år! Efter hand levererar han ett vackert och utförligt porträtt av sin gamla hemmiljö. I långa stycken är boken en flanörroman. 

I Karlskoga talar Ringer med den dödes föräldrar och syster. Han driver sedan runt i staden, samtalar med barn, boxare och bibliotekarier, man kan säga att han nästan maniskt samlar på människor. Men rätt som det är slår två bovar honom i skallen och han hamnar på sjukhus för lång tid.  

Ringer har förlorat sin storasyster, en skör, skev och känslig varelse. Om han ändå kunde krångla sig förbi döden på något sätt och återskapa deras "tankeutbyte, underligt beskaffat, dovt sökande, finfördelat sorlande bak i huvudet", tänker han. 

Man anar att en bit av honom själv dog när han förlorade henne och att det är den delen han egentligen söker efter.

Kvinnan som den döde i ån var olyckligt kär i kan Ringer inte finna men hans nya raggarvänner i Karlskoga hittar hennes boa i en närliggande sjö. Så dyker det upp en torped och Ringer förföljer honom på motorcykel men skurken skjuter sönder den. Annars är det ingen våldsam bok. 

Vi möter en rad bifigurer. Om det nu är rätt ord, de lever starkt trots att de får så begränsat utrymme i boken. Det är väl därför man är oförberedd på det som händer i romanens sista del då vi hamnar ute i stora världen och i en helt annan typ av våldsutövning. Men Ringer själv finns med på i stort sett varje rad, han guidar oss.

Romanen handlar mer om en händelserik period i Ringers eget liv än om ett besynnerligt dödsfall. Man får till slut en misstanke om att författaren trivs förträffligt i Ringers sällskap och inte gärna vill lämna honom, en känsla man själv utan vidare delar. 

NY BOK

Lars Andersson 

De Gaulles dotter och kommissarie Ringer 

Bonniers Förstadag: 24/9.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!