Den tornedalska Väyläfestivalen återkommer i sin ursprungliga form i sommar, på både svenska och finska sidan om älven. På programmet står bland annat musik, poesi, och fotoutställning. Dessutom är det premiärvisning av den film om festivalen som spelades in 2020.
Vid festivalens öppningskonsert spelar en av Sveriges främsta organister, Kirunafödde Gunnar Idenstam, på Sveriges äldsta orgel i Övertorneå kyrka. Programmet ”Peaceful organ” består av musik av Bach och Praetorius samt improvisationer.
Nya Helsingforskvartetten gör tre framträdanden under tre dagar, i Svanstein, Pello och Muodoslompolo. I Kilipisjärvi skapar musikern Niko Valkeapää och ljudkonstnären Miro Mantere ”Min röst”, med Valkeapääs röst som grund.
”Fotografigömmor längs Väylän” finns längs älvstränderna, och går att följa via en karta. Bilderna avspeglar Tornedalens natur och kultur och är tagna av yrkesfotografer som är verksamma i området.
Dessutom ger dragspelaren och berättaren Kaisa Ristiluomas sin föreställning ”Ön” i Kätkäsuvanto i Alatalos stuga, en klassisk miljö som sällan är öppen för allmänheten.
På festivalens sista dag tar Simon Issát Marainen med publiken till renarnas gamla sommarbetesmarker i Kilpisjärvi, den miljö där jojken utvecklats till en konstform. Där framför han ”Min historia” genom jojk och diktläsning.
Väyläfestivalen har arrangerats sedan 2017, med evenemang i tio Tornedalskommuner på omkring 30 olika scener.
Under coronasommaren 2020 spelades filmen om Väyläfestivalen in. I år premiärvisas den i Kilpisjärvi skola.
Sommaren 2021 var det endast festival på den finska sidan. Men 2022 är festivalen alltså tillbaka på båda sidor om gränsen.
– Det är otroligt fint att kunna ordna festivalen i dess ursprungliga form igen, säger Paavali Jumppanen, ledare för den konstnärliga planeringsgruppen.
Väyläfestivalen pågår 16–24 juli.