Tornedalsk bikt på is avslutar Luleåbiennalen

Hur var det att växa upp som kvinna i Tornedalen? Verket ”Bikt” ger plats åt nio kvinnors berättelser, inlästa av tornedalska män – till att börja med i mörkret på Luleälvens is.

Performanceföreställningen "Bikt" uppförs i ett mindre format på isen i Luleå på lördagen, som en avslutning på Luleåbiennalen.

Performanceföreställningen "Bikt" uppförs i ett mindre format på isen i Luleå på lördagen, som en avslutning på Luleåbiennalen.

Foto: Markus Öhrn

Kultur2021-02-11 15:37

Konstnären Markus Öhrns och poeten David Väyrynens performanceverk ”Bikt” skulle ha haft urpremiär i Korpilombolo kyrka under Nattfestivalen i december 2020, med orgelmusik, tända ljus och angelägna berättelser. Men restriktionerna satte stopp och premiären flyttades till hösten 2021.

Under Luleåbiennalens avslutningshelg, den 13 februari, visas en del av installationen i form av ett upplyst biktbås på isen nedanför Residensgatan i Luleå, mellan Södra hamn och Varvet. En anpassad version – som en försmak av vad som komma skall. 

– Det är en installation med en variant av ett protestantiskt biktbås. Organisten Arno Waschk har suttit i Tyskland och spelat in orgelmusiken som tillsammans med vittnesmålen satts in i boxen, berättar Markus Öhrn.

Åtta sittplatser med gott om avstånd ska ställas fram vid installationen.

– Det blir en kompromiss, men vi ville ändå göra något som alla kan känna sig trygga i och ta del av. Den som vill kan ta en promenad på isen och stanna till vid biktbåset. Vi finns där för att prata med dem som har frågor, och ser samtidigt till att alla håller avstånd.

Markus Öhrn gläds åt att Luleåbiennalen ändå blev av, om än i begränsad omfattning.

– Det är en stor bedrift att kunna genomföra den trots alla restriktioner. Jag var själv där i december, det var en otrolig upplevelse. Det kändes så värdefullt under den här tiden. 

Till hösten hoppas han att ”Bikt” kan framföras i sin helhet.

– Vi kommer självklart att uppföra verket som tänkt i kyrkan, med en organist som spelar på kyrkorgeln. Det här är ett verk som ska sättas upp när höstmörkret faller, ett verk som bygger på att man ska gå till kyrkan, där kyrkorummet är upplyst av stearinljus som ger en stämningsfull inramning. Det blir en helt annan, mer kontemplativ upplevelse, där man får mer utrymme för sina tankar, säger han. 

– Men det här ger en fin försmak. Vi vill hedra biennalens curatorer och arbetare med den här specialanpassade installationen.

Planerna på en turné finns också kvar.

– Ja, absolut, det blir nästa höst och vinter, till Luleå, givetvis Övertorneå, och vi vill komma till många mindre orter i Tornedalen. 

Lördagen den 13 februari mellan klockan 15 och 19 går det att lyssna till berättelserna vid det upplysta biktbåset på isen i Luleå. 

– Vi har facklor som visar vägen till biktbåset, som drivs av ett elverk. En lampa inne i båset rör sig efter hur rösten talar, så det blir ändå en levande installation, berättar han.

Även Galleri Syster och Vita duvan har öppet under lördagen.

– Vi försöker skapa ett litet kluster som man kan ta del av under biennalens sista helg, säger Markus Öhrn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!