Konstnärer skapar bäst på vatten och bröd. Så brukar det ju föraktfullt heta. Verklighetens folk är inte långt ifrån. För flertalet som arbetar inom kultursektorn är inkomstläget extremt tufft.
Andra lever riktigt gott på sina verksamheter.
Några av de som redovisar högst taxerad inkomst för 2008 är författaren Mikael Niemi, komikern Ronny Eriksson och regissören Christer Engberg.
Succén med Populärmusik från Vittula torde vara en av förklaringarna till att just Mikael Niemi leder den norrbottniska inkomstligan bland de kulturarbetare vi valt ut. Boken sålde ofantligt bra, översattes till flera språk och har dessutom kommit ut som film.
Nu måste det i sammanhanget sägas att den taxerade inkomsten inte alltid är en rättvis måttstock, utan mer som en fingervisning, för hur mycket en person tjänat - inte minst då det gäller kulturarbetare.
Här kan finnas extremt höga inkomster vissa år då tavlor säljs, när en bok släpps eller om rättigheter till ett filmmanus blir sålt. Året efter kan det kanske bli mer skralt, och för att göra inkomstsystemet mer rättvist för den här typen av verksamheter med toppar och dalar, har kulturarbetaren oftast möjlighet att dela upp inkomster på flera år. Man gör så kallade periodiseringar för att jämna ut inkomsterna under en längre tid.
Dessutom kan det hända att vi är ovetande om andra intjänade pengar än den taxerade förvärvsinkomsten. Det kan finnas delägarskap i företag vi inte känner till som kan ha genererat vinster vid sidan om förvärvsinkomsten.
I exempelvis Mikael Niemis fall finns, vad vi vet, tre typer av intäkter. Först den taxerade inkomsten på 534 500. Sedan deklareras inkomst av kapital med 124 819 kronor. Därutöver har hans företag Ulkojärvi AB redovisat en vinst på 124 810 för inkomståret 2008. Det ger en sammanlagd inkomst på drygt 784 000 kronor för det året.
I operasångaren Peter Matteis fall känner vi bara till hans inkomst av tjänst som stannade på 491 600 kronor. Hans företag Mattei & Wahlström Musik AB registrerades 2008 och har därför inte lämnat in någon årsredovisning ännu.
Författaren Bengt Pohjanen har ju vid sidan om sin förvärvsinkomst även Sirillus AB med bland annat den ortodoxa kyrkan och dess verksamhet. Sammanlagt redovisade han 2008 inkomster för drygt 582 000 kronor, bolaget Sirillus AB inräknat.
Regissören Christer Engberg - som gjort sig känd med både filmer, pjäser och verksamheten Rosteriet i Luleå - deklarerade 399 200 kronor. Han har också bolaget Maggie May men som redovisat förluster de senaste åren. År 2008 gick företaget back med 42 000 kronor.
Att företag redovisar förluster, eller höga summor för inkomst av kapital, är inget konstigt. Ett minus i företaget kan användas för att minska skatten i förvärvsinkomsten. Och höga inkomster av kapital behöver inte betyda att någon har stora summor pengar på banken, eller äger aktier som gett hög avkastning. Det kan också vara enskilda företagare som, för att göra skattesystemet rättvisare i förhållande till aktiebolag, har rätt att redovisa delar av företagsinkomsterna som kapital. Det ger en lägre skatt än om all vinst skulle beskattas som lön.
Ingen av de summor vi redovisat här är egentligen anmärkningsvärt höga. Det får väl betraktas som relativt normala inkomster för väl etablerade kulturutövare. Men för många andra, som också kan bedömas som relativt namnkunniga, är det värre. Ibland handlar det - som sagt var - om rena svältlönerna för verklighetens folk inom kulturvärlden.
Tjäna pengar - en svår konst
NSD Kultur inleder i dag en artikelserie som handlar om kulturarbetare och deras inkomster.Skillnaderna är stora. Många konstnärer lever fattigt. Extremt fattigt i vissa fall.Däremot tjänar några av de mest etablerade inom kultursektorn riktigt bra. Allt enligt den senaste taxerade inkomsten för det som intjänades 2008.Verklighetens folk skroderade socialminister Göran Hägglund i kulturdebatten. Här redovisar nu NSD Kultur inkomsterna för verklighetens folk i kultursfären. Vi har valt ut ett tjugotal kulturarbetare och granskat deras inkomster.
Foto: Fredric Lundqvist
Fakta
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!