Nederländska Laura Dekker, född 1995, som seglade jorden runt var 16 år gammal vid målgången år 2012. Därmed blev hon den yngsta personen att ensam utföra en världsomsegling.
Nu gestaltas hennes historia i barnföreställningen "Hela havet stormar" som är en samproduktion av Dansinitiativet och Lule Stassteater. Manuset står America Vera-Zavala för.
– Jag sa åt henne att hon fick skriva max 25 minuter text, så den är bara en del av den 50 minuter långa föreställingen, berättar koreografen och regissören Carl Olof Berg.
Detta är alltså lika mycket en dansföreställning som en teaterföreställning. Av den anledningen har det varit viktigt att arbeta med skådespelare som är bekväma med att dansa och vice versa. De som valdes ut till att stå på scen är skådespelaren Isak Nordström och dansarna Julia Ehrstrand och Knut Vikström Precht.
Att blanda dans och teater på det här sättet är inte helt vanligt.
– Men det är spännande att gå in i en föreställning med text, säger dansaren Julia Ehrstrand som inte har skådespelat så mycket tidigare.
Knut Vikström Precht, även han dansare, tycker dock att dans alltid är teater. Däremot är han inte säker på att teater alltid är dans.
– Det kan vara det, men inte nödvändigtvis.
Carl Olof Berg håller med:
– Teater är inget verb, medan dansa är det. Teater är å andra sidan både en disciplin och en plats att gå till, fysiskt alltså. Teater är en byggnad.
Han har i flera av sina produktioner belyst vad som kan tolkas som kvinnligt respektive manligt. "Hela havet stormar" är inget undantag.
– Det handlar om vilken kropp som får vara en hjälte. Laura Dekker är en sorts Pippi Långstrump-figur.
Föreställningen tar även upp ämnen som världshav, klimatkris och döden.
Världshavssegling, klimatkrisen, hjältehistorier och Pippi Långstrump. Det är ämnen och personer som många säkert inte bara kopplar till Laura Dekker, utan också Greta Thunberg.
– Det finns absolut kopplingar. Greta Thunberg har funnits med i mina tankar under arbetet, säger Carl Olof Berg.
Publiken – barn i åldern 9–12 år – kommer inte att sitta på vanliga stolar, utan på uppblåstbara madrasser och svanar intill scenen.
– Det blir en dialog med publiken på så sätt, säger Julia Ehrstrand.
Premiär är den 2 oktober hos Dansinitiativet i Luleå, sedan blir det skolföreställningsturné i norra Sverige.
– Med skolföreställningar finns alltid risken att någon inte vill vara där. Men å andra sidan tycker de flesta barn nog att en föreställning är ett skönt avbrott under skoldagen, säger Knut Vikström Precht.
Kollegan Isak Nordström håller med:
– Det är också viktigt att spela för personer som inte själva söker upp kultur. Skolföreställningar är ett sätt att sprida kultur och det är fint.