Strindbergs släktfejd - nu i Tornedalen

När Strindbergsåret inte märks på någon annan scen i Norrbotten, så görs det i Pajala. Tornedalsteatern sätter upp Kronbruden som sommarteater.
- En släktfejdhistoria med Romeo och Julia-inslag. Släktfejder är ju något som är bekant häruppe, säger nye teaterchefen Lars G Thelestam.

Lars G Thelestam.

Lars G Thelestam.

Foto:

Kultur2012-03-09 08:18

Det var Tornedalsteaterns styrelse som inte ville vara sämre än Sveriges andra anständiga teatrar när det nu är Strindbergsåret, 100 år efter den store dramatikerns död.

- Jag fick styrelsens uppdrag att komma med förslag om att celebrera Strindberg. Jag sökte någon lämplig pjäs och kom på Kronbruden. Jag föreslog det vid ett stort möte och alla tyckte den lät bra, en folksaga och lite övernaturlig, säger Lars G Thelestam.

Så det blir ett folklustspel i stil med Hemsöborna?

- Nej, det här är en mörk historia. Kronbrud betyder att för att få bära brudkronan vid vigseln måste bruden vara oskuld. Men det är inte bruden i pjäsen, hon har redan ett barn och gömmer det i skogen.

August Strindberg skrev Kronbruden 1902 och den fick sin urpremiär i Helsingfors 1906 med Harriet Bosse i huvudrollen. I Pajala blir det Carina Henriksson som spelar Kersti.

- Carina är ju sopran och har den stora rollen, är med i pjäsen hela tiden. Det blir en talföreställning men hon har tagit ut några godbitar ur Ture Rangströms opera som bygger på Strindbergs verk. Så det blir lite musik också och Daniel Sandström som spelar Mats är också sångare.

Det är en ruskig tragedi som får sin premiär den 19 juni under bar himmel i Liviöjoki, i anslutning till campingplatsen, sju kilometer utanför Pajala. Det utspelar sig under Karl XV:s tid, alltså mitten av 1800-talet, och handlar om kärleksparet Kersti och Mats. De kommer från två släkter som hatar varandra.

De har ett utomäktenskapligt barn som fötts i lönn. Släkterna sluter fred och Kersti och Mats kan få gifta sig, men hans släkt ställer kravet att Kersti som brud måste vara en kronbrud, alltså oskuld.

Därför börjar Kersti hata sitt gömda barn, hon mördar det och på bröllopsdagen avslöjas hennes brott. Hon sätts på spinnhuset, men under en färd till kyrkan drunknar hon. Så försonas släkterna över hennes lik.

- Den här pjäsen har ytterst sällan spelats. Vi valde den för miljön, den utspelar sig i Dalarna, i trakterna av Rättvik vid Siljan och det kan man applicera på Tornedalen, säger Lars G Thelestam.

Tornedalsteatern har dragit igång arbetet med Kronbruden och han är överraskad över att Strindbergsåret inte märks i Norrbotten.

- Jag trodde att alla teatrar kommer att spela Strindberg i år.

Den som vill värma upp inför talföreställningen av Kronbruden i Pajala i juni kan titta på Rangströms opera med samma namn i TV2 den 24 mars. Ture Rangströms operaversion hade urpremiär i Stuttgart 1919 och svensk premiär 1922.

Det blir inte bara arbete med Kronbruden för Tornedalsteatern denna vår. Det blir också flera andra premiärer:

Galningarna blomstrar tidigt i år, en ny pjäs skriven av Okami Hednäs och som handlar om att drabbas av psykisk ohälsa. Premiär 14 mars.

Tukkipojat, en ny pjäs av Mikael Niemi som testar den tornedalska mansrollen.

Sveket, en ungdomspjäs av Max Lundgren om knark och moral.

- Hanna Oja från Övertorneå gör sin teaterdebut i Sveket. Hon är bara 18 år och går sista terminen i gymnasiet. Sveket och Tokkipojat spelar vi gärna också i Luleå om det finns intresse, säger Lars G Thelestam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!