Utkastet till kulturstrategi är framtaget av kultur- och utbildningsnämnden.
Den föreslagna strategin innehåller ett antal prioriterade utvecklingsområden och har nyligen varit ute på remiss.
Att inrätta ett stadsmuseum i Kiruna är en av visionerna i strategin. Möjligheterna borde utredas, är förslaget.
”Att göra Kirunas rika och väldokumenterade historia tillgänglig genom ett stadsmuseum är relevant ur ett kulturhistoriskt perspektiv, men skulle också stärka Kirunas attraktivitet”, enligt skrivelsen.
Förslaget är att undersöka om någon av de kulturhistoriska byggnaderna som flyttas från gamla centrum skulle kunna ställas till förfogande för ett sådant ändamål.
För att finansiera verksamheten behöver i så fall ny samverkan sökas, till exempel med näringslivet. Finansieringen kan också ske genom samordning av andra verksamheter, enligt förslaget till kultur- och utbildningsförvaltningen.
Kirunas möjligheter att bli placeringsort för ett huvudmuseum för tornedalingar, kväner och lantalaiset ska också bli föremål för utredning.
”Genom samverkan skulle det möjligen också kunna förverkliga ambitionen om ett stadsmuseum”, står det i utkastet, med tillägget att processen bör genomföras med stor respekt för eventuella motsättningar och med lyhördhet för olika parters synpunkter.
Några andra prioriterade utvecklingsområden i utkastet till kulturstrategi:
- Att utveckla befintliga kulturella mötesplatser och besöksmål och inventera nya. Där nämns världsarvet Struves meridianbåge, kulturstigar och QR-promenader i gamla centrum.
- Att göra kulturskolan känd för nya målgrupper och ge ökade resurser för att organisera musikundervisning i grundskolan.
- Skolbio i samverkan med Arctic light filmfestival och Filmpool Nord.
- Att främja att Xaleyi barnfestival blir ett återkommande arrangemang.
- Utökade öppettider på stadsbiblioteket.
Kirunas kulturchef Markus Forsberg är nöjd med responsen:
– Vi har fått in flera remissvar, en mycket värdefull återkoppling. Kulturförvaltningen sammanträder under denna vecka och i nästa nämndcykel ska det presenteras. Kulturutskottet får se det som kommit in på remissrundan, sedan klubbar vi för förslag på vad vi anser att vi behöver korrigera efter den återkopplingen.
Han säger att cirka 15 har tagit del av utkastet, i huvudsak föreningar och organisationer som de samarbetar med, eller som omnämns i planen.
– Det känns mycket bra att gå in i det vidare arbetet med detta i ryggen, och i september lär den vara klubbad och klar också i nämnden. Då kan vi sätta i gång att jobba, säger Markus Forsberg.
Den tidigare kulturplanen har i år fått beteckningen kulturstrategi.
– En plan är mer vad vi planerar att göra, den är tidssatt och kostnadssatt. En strategi pekar snarare ut en möjlig väg framåt. Att det här är det vi ser att vi kan göra, men också vad som behöver göras för att stärka kulturen ytterligare i Kiruna kommun, säger Emilia Töyrä, ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.