Kvinnornas livsberättelser lyfts fram ur glömskan

Koltrasten från Piteå och Näktergalen från Svensbyn – men även Daniel Solanders bortglömda syster och en långvarig patient på Furunäset. I utställningen ”Kvinnoliv” lyfts många livsberättelser fram ur glömskan.

I utställningen "Kvinnoliv" på Piteå museum uppmärksammas några av alla de kvinnor som levt och verkat i Piteåbygden genom åren. Utställningen pågår till 30 september.

I utställningen "Kvinnoliv" på Piteå museum uppmärksammas några av alla de kvinnor som levt och verkat i Piteåbygden genom åren. Utställningen pågår till 30 september.

Foto: Catharina Westling/Piteå museum

Kultur2022-01-08 06:07

Några av alla de kvinnor som levt och verkat i Piteåtrakten genom åren uppmärksammas i utställningen ”Kvinnoliv” på Piteå museum.

Författaren, konstnären och översättaren Aurora von Qvanten föddes i Piteå 1816. Familjen flyttade till Stockholm 1818 men återvände till Piteå efter tio år. När Aurora var 27 år lämnade hon återigen Piteå för Stockholm och blev snart en välkänd kulturprofil i sin nya hemstad. Hon översatte dramer och operetter, bland annat för Kungliga teatern, och debuterade något år senare med en anonymt utgiven illustrerad berättarsamling för barn. Hon skrev även för vuxna läsare, till exempel ”Skildringar från Norrland” från 1882, och verkade under pseudonymen ”Turdus merula”, det latinska namnet för koltrast.

Aurora von Qvanten hade ett stort samhällsengagemang och gjorde många insatser för de fattiga och utsatta. Under missväxten 1867 skänkte hon intäkterna för sin skrift ”En nyårsafton i Norrland” till behövande i sin norrbottniska hemtrakt. Hon dog i Stockholm i mars 1907.

Konstnären Ebba Hedqvist växte upp Öjebyn i början av 1900-talet. Hon studerade konst i Rom och Paris och debuterade 1935 som målare, men började snart arbeta skulpturalt. Hon finns representerad på Nationalmuseum och har gjort många offentliga verk, bland annat i Piteå och Porsi. På Tunastigen i Luleå står hennes kopparskulptur ”Gryning” från 1968. 

Ebba Hedqvist var känd för sin starka formkänsla: ”Skulptur går inte att placera var som helst, den behöver rymd och belysning. En skulptur är någonting som behöver luft för att kunna andas. Det är nödvändigt att luftrummen får samma betydelse som volymerna och att ljuset och placeringen fullbordar helheten.” Hon dog 2001 i Stockholm.

Operasångerskan Lydia Lindgren blev världsberömd och sjöng på de stora scenerna, men blev senare bortglömd. Carina Henriksson och Roger Norén skapade 2021 en turnerande musikföreställning om ”Näktergalen från Svensbyn” för att hedra hennes minne.

Hilda Thurfjell Lindkvist (1886–1976) var en av Piteås många kvinnliga fotografer. Hon var självlärd och fotograferade med hjälp av glasplåtar.

Karin Stenberg var en betydelsefull företrädare för skogssamerna, både på ett politiskt och kulturellt plan. Hon var en framstående agitator, slöjdare och jojkare vars pionjärinsatser för samiska rättigheter fortfarande är aktuella. Hon föddes 1884 i en renskötande familj i Västra Kikkejaure sameby. Vintertid vistades familjen i trakterna kring Lillpite där hon också gick i den ambulerande skolan. 

Alvina Blom (1875–1939) startade syateljén som blev det välkända modeföretaget Bloms i Piteå. Hon var känd för sin goda smak och skicklighet i klädsömnad. Familjen Blom drev företaget i 58 år. Kläder från Bloms visas också i utställningen.

Catharina Enberg, mer känd som "Madame Enberg", anlade Piteås kurort Jakobs brunn på 1800-talet. Vattnet ansågs särskilt hälsofrämjande och lockade såväl Piteåbor som tillresta gäster. Brunnskuren pågick 4–6 veckor och bestod av både brunnsbesök och promenader. Vid de två "ricinoljedagarna" var deltagarna befriade från andra aktiviteter.

Några sorgliga berättelser finns också med i utställningen. Anna Magdalena Solander var syster till botanikern Daniel Solander, men hamnade i skuggan av sin kände bror. Hon växte upp som prästdotter i Piteå och blev prästfru i Norra Österbotten. Men när hennes far och make gick bort blev det svårt för familjen, och brodern Daniel var inte så hjälpsam. Anna Magdalena Solander avled i gulsot, fattig och bortglömd.

Ett annat gripande öde är Anna Lovisa Lindersson, som från 21 års ålder var intagen på Furunäsets sjukhus. Hon är den som varit intagen på institution längst i Sveriges historia. I april 1960 avled hon, 88 år gammal, och begravdes på Furunäsets begravningsplats. Det finns inga anteckningar om att hon fick besök eller hade permission. 

”Kvinnoliv” pågår till 30 september 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!