Sjölivet i blickfånget

Närheten till vattnet dominerar Luleås stadsbild. Men hur såg det ut förr? I utställningen "Luleå sjöstad" berättar Stadsarkivet om livet vid vattnet.

stadsarkivet bildutställning luleå sjöstad

stadsarkivet bildutställning luleå sjöstad

Foto:

Kultur2012-05-31 07:45

I Luleå kretsar mycket av stadens historia kring vattnet och sjöfarten.

I hamnarna har malmen skeppats ut och varor kommit in. Men vattnet har också varit en konstant faktor i vardagslivet och påverkat allt från tvätten till hur man tagit sig till jobbet.

Och i utställningen "Luleå sjöstad" visas ett litet urval av bilder som berättar om hur det sett ut kring Gültzaudden under drygt 100 år.

- Vi har försökt se hur man har använt vattnet kring udden, säger Tomas Åkerlund på stadsarkivet när han berättar om den lilla utställningen som visas i Stadshusets källarplan.

Här finns bilder från arbetslivet, kommunikationerna och fritiden - allt starkt beroende av årstiderna. För på vintern var Luleå en isolerad stad sjövägen, ända tills de moderna isbrytarna kom i början av 70-talet.

- Ofta gick folk ut och hälsade på den första båten som kom på våren, säger Åkerlund.

Och på sommaren fick man också åka ångslup till och från centrum, medan man på vintern kunde cykla över isen för att ta sig till och från Gültzaudden.

Men isen och vattnet var inte bara en transportled. På några bilder kan man se hur det hölls travtävlingar på isen och en pimpeltävling som hölls i en storm med 25 sekundmeters vind.

Och fisket återkommer ofta på bild. I metartävlingar eller i bilder på de som bedrev rent husbehovsfiske för att ha mat på bordet.

Däremot är det ganska ont om kvinnor på bild.

- Det var ovanligt att kvinnornas arbete och liv fotograferades. Kanske var tvätten och matlagningen alltför mycket vardag. Men en tysk fotograf, Kanckstedt & Näther, har fotograferat några tvätterskor. Varför de var här och fotograferade vet jag däremot inte, säger Åkerlund.

Med tanke på det material som finns - är det inte lite märkligt att vi inte har ett sjöfartsmuseum?

- Det har gjorts försök, men det har inte lyckats. Det finns väldigt mycket material, så det finns absolut underlag för ett museum, säger Åkerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!