Konstmuseet i Norr öppnar igen den 21 juli med ”Kiruna Forever”, en utställning om stadsomvandlingen.
Rekrytering till två tjänster i den nya organisationen är på gång:
–Vi söker personer som ska jobba med det konstnärliga innehållet, alltså utställningar, länsövergripande verksamhet, samlingen och projekt, berättar Selma Green.
Hon har tagit del av NSD Kulturs artiklar den senaste tiden, om kritiken mot konstmuseet.
Vad säger du om att det inte har varit så mycket verksamhet de första åren?
– Med tanke på omständigheterna tycker jag att vi har haft verksamhet som pågår hela tiden. Vi har haft länsövergripande verksamhet, och där tycker både direktionen och jag att det finns utrymme till förbättring. Vi har drabbats ganska hårt av lokalfrågorna, och pandemin påverkar.
Har ni försökt hitta andra lösningar?
– Det har vi, men andra lokaler med passande klimatanläggning och säkerhetsanordning finns tyvärr inte här.
Stämmer det att du skulle ha anställts på tre år, men har ett femårsförordnande?
– Jag känner inte till den diskussionen. Det förhandlades i vanlig ordning med dåvarande direktionsordföranden (Kristina Zakrisson, red anm) när jag blev rekryterad, bland annat om längden på avtalet.
Men du erbjöds fem år?
– Nu talar vi om ett telefonsamtal i november 2017, så det är lite svårt för mig att komma ihåg exakt varje ord. Men jag minns att vi talade om avtalslängd och hamnade i fem år.
Vad gäller kritiken om bristfällig kontakt med lokala konstnärer hänvisar Selma Green till ett samlings- och inköpsprojekt med en konstorganisation i norr, och ett pedagogiskt projekt som inte är utlyst, men som kommer om någon vecka.
– Det är uppenbart att det kanske har varit för lite. Men vi ringer inte upp konstnärer bara för att ta kontakt, oftast är det i samband med ett projekt eller en utställning. När vi nu fått flytta utställningar, och halva museet inte är i bruk, så är det självklart att inte så många konstnärer har medverkat, och det är naturligtvis tråkigt. Vi har också haft besöks- och reseförbud.
– Men vi har ganska rikligt med digital service nu, till exempel ett konstnärssamtal med Jenny Nordmark om projektet ”Övergångar”.
Har ni andra aktiviteter planerade kring nya utställningen?
– Jo, ett projekt som gjorts tidigare, en stadshussaga på fem språk. Och en app, som en del i den pedagogiska verksamheten, där man kan dela sina minnen från Kiruna. I förändringstider ingår också känslor som sorg och nostalgi, ett behov av att gå tillbaka till sina minnen.
Vad vill du säga till dem som är oroliga över museets framtid?
– Jag delar inte alla delar i den oron. Jag förstår att man kan tänka att lokalfrågorna borde vara fixade, men jag skulle inte säga att vår verksamhet är hotad på något sätt. Det är ganska tydligt att olika människor vill ha olika saker. Jag tror inte att vi kan hamna i en situation där alla är nöjda samtidigt. Vi har ständig uppföljning på vår verksamhet där vi värderar hur det går. Så självklart lär sig både organisationen och chefen ett och annat.
Och arbetsmiljöproblemen?
– Vi är ju arbetsgivare, det finns lagar om vad vi kan gå ut med. Det skulle vara väldigt orättvist att skylla på personalen på något sätt. Vi har haft en process med arbetsmiljöverket där vi är i uppföljningsskedet. Vi gjorde en överenskommelse med en i personalen, men ingen tystnadsklausul. Avtalet är allmän handling.
Delar du oron för att verksamhet i länet och det pedagogiska kan vara svårt att bedriva med endast tre anställda?
– Allt ska inte ska göras ”in house”, vi tar in den kompetens och de resurser som vi behöver. Tanken är att den som planerar projektet också planerar dess pedagogiska delar.
Det har gått två och ett halvt år. Blev det som du tänkt?
– Nej. I en ny organisation kan man förvänta sig överraskningar – och sådana har jag fått. Mycket har varit trevligt, och det som inte har varit trevligt har varit spännande, om vi sammanfattar det så.
Har du aldrig ångrat dig eller funderat på att ge upp?
– Klart att allt inte kan vara kul, men inte kan jag säga att jag ångrar själva beslutet att åka hit upp. Om jag ser det på en personlig och professionell nivå så fick jag nog det jag ville ha.
Är det något annat du vill kommentera?
– Bara det att ibland skulle det vara bra att kolla fakta med mig först. Det är självklart så att ordföranden inte går runt med mitt anställningskontrakt i fickan. I fortsättningen får du gärna ringa upp och kolla om du vill ha fakta.
Det är ju därför jag ringer nu.
– Jag tycker att det var på tiden.
Fotnot: Tidigare artiklar om Konstmuseet i Norr har publicerats den 27 och 29 juni samt den 1, 3, 6 och 9 juli 2020.