Bussen slingrade sig fram genom Arjeplogs djupa skogar. Till sist nådde den fram till vatten.
– Jag minns det som oerhört vackert, berättar Sara Arnia om inspelningsplatsen där tv-serien "Händelser vid vatten" spelades in sommaren 2021.
Den 13 januari är det premiär på SVT Play och i tv dyker "Händelser vid vatten" upp i tablån på SVT1 den 15 januari. Det är en stjärnspäckad tv-serie i sex delar.
Efter nästan 30 år sade Kerstin Ekman ja. Det är hennes klassiska roman som ligger till grund för serien. Att det blir av först nu handlar enligt Kerstin Ekman om manuset. Och det kommer från en danska, Maren Louise Käehne.
"Många har velat filmatisera den här berättelsen. Men jag har inte förut fått något bra manus. Så kom det som jag fick från Apple Tree Productions i Danmark. Så enkelt och så självklart var det. Dessutom ville de engagera Pernilla August och Rolf Lassgård i huvudrollerna. Kunde det bli bättre?", skriver författaren i en kommentar till TT.
Romanen "Händelser vid vatten" kom 1993 och är i grund och botten en kriminalhistoria som berättas på två tidsplan, 1970-talet och 1990-talet.
Men vi hoppar till 2021, då telefonen ringer hemma hos Sara Arnia i Luleå. Hon är känd från ett helt liv på teaterscenen.
– De sa de behövde en äldre kvinna till ett par repliker i filmen. Jag vet inte ens om de scenerna är med, vi får se. Det ska bli spännande att titta på vad de satt ihop för något, säger hon.
Teaterns värld känner hon sig färdig med, men film skulle hon gärna göra mer av.
– Det var jättefin stämning där i Arjeplog. Jag är bara med i en scen där jag tar emot en flicka och ska visa henne till ett rum. Men där är några vuxna på väg att göra något som kanske inte barnögon ska se, så jag tar henne med och tittar i en bilderbok istället. Det är liksom allt, haha!
Oavsett om hon är med eller inte ser hon fram emot att se produktionen.
Rolf Lassgård har en av huvudrollerna. Han älskar berättelsen som Kerstin Ekman skapat:
– Det är hela skildringen av människorna, naturen där uppe som ligger i mitt dna och som hon gör så fantastiskt som gör det här till ett nationalepos för mig, säger Rolf Lassgård, som läste in hela boken som radioföljetong häromåret.