Valtemperaturen i vårt östra grannland verkar sval vid en första anblick. I Torneå och Kemi är några valaffischer allt som påminner om att demokratins högtidsdag närmar sig. Inga valstugor eller torgmöten syns till.
Uppstickarpartiet Sannfinländarna har skakat om det politiska etablissemanget och i mätningar strax före valet noterat så mycket som 18 procent.
- Partiet är ett skämt men på samma gång skrämmande. Därför känns det viktigare än någonsin att gå och rösta, säger Merja Ruth, Torneåbo.
Hon har precis varit i stadshuset och förhandsröstat tillsammans med Hanna Friman-Micklin och Henriikka Mikkola. De firar med kaffe och bakelse på en uteservering, insvepta i filtar denna gråkalla aprildag.
Sannfinländarna väcker känslor. Partiet är EU-kritiskt och betonar finskheten. Det säger nej till samkönade äktenskap, vill strama åt invandringen och ta bort den obligatoriska svenskundervisningen i skolan.
Merja Ruth är för tillfället arbetslös men har arbetat som teaterregissör i 25 år.
- Det är en hemsk situation att vi har det här partiet. Jag tycker mest illa om deras syn på invandrare och på konsten. Jag är rädd, jag litar inte på dem, säger Merja Ruth.
- De är emot allt som är annorlunda, säger Hanna Friman-Micklin, även hon arbetslös kulturarbetare.
- Jag tycker att det är bortom det normala att uttala sig som de gör om samkönade äktenskap, säger förstagångsväljaren Henriikka Mikkola.
Främlingsfientliga strömningar märks också i Torneå.
"Skicka ut dem. Vad ska de hit och göra när det inte finns jobb", är svaret från en Torneåbo när vi för frågan på tal.
- Jag hör människor som sympatiserar med Sannfinländarna tala om att kasta ut invandrarna. I området där jag bor finns folk från andra länder, en del är familjer med små barn. Jag börjar bli rädd för att något ska hända, säger Merja Ruth.
Sannfinländarna har ett mandat i EU-parlamentet och tillhör samma partigrupp som exempelvis Dansk folkeparti. Sannfinländarna beskrivs ofta som högerpopulistiskt, men partiet är inte helt enkelt att placera på den traditionella skalan. Det har sina rötter i det numera insomnade Landsbygdspartiet. I partiprogrammet finns också krav på skärpta skatter för välavlönade och kapitalägare. Sannfinländarnas ledare Timo Soini står för kristna värderingar och ser partiet som både socialradikalt och värdekonservativt.
Partiet lockar väljare från både höger och vänster. Merja Ruth tror att många röstar i ren protest mot det politiska etablissemanget.
- De är trötta på regeringen. Politikerna diskuterar bara små problem, de diskuterar inte folkets problem; till exempel arbetslösheten.
Som kulturarbetare är hon särskilt orolig för det inflytande Sannfinländarna kan få över kulturpolitiken.
- Jag hörde Timo Soini tala om konst. Han tycker inte om modern konst och anser att de som sysslar med sådant inte ska få något ekonomiskt stöd. Får han bestämma så får vi väl ett kulturliv bestående av musikaler, gammaldags komedier och 1800-talskonst, säger hon ironiskt.
Men faktum är att Sannfinländarna har starkt stöd i opinionen.
I Kemi träffar vi Kati Tervo och Katja Vallo, som båda arbetar med bokföring. Industristaden Kemi är av tradition ett av Finlands rödaste fästen. Men Sannfinländarnas framfart märks även här.
- De är bra. Jag röstar på dem eftersom jag tycker att det behövs en förändring, säger Katja Vallo.
För Kati Tervo är valet inte lika självklart, men hon säger sig förstå att partiet lockar väljare. Högerstämpeln till trots uppfattar hon det som en "vänstergrej" att rösta på Sannfinländarna.
- Det är en protest mot det etablerade. Man behöver inte hålla med Timo Soini om allt han säger. Många röstar ändå, säger hon.
Katja Vallo säger sig vara emot partiets syn på homoäktenskap. När det gäller invandringen är hon inte främmande för att begränsa den.
- Man måste kanske göra det. Speciellt på sådana här små orter där många redan saknar jobb.
Den obligatoriska svenskundervisningen i skolan vill de gärna behålla. De tycker att det är viktigt att alla får lära sig landets båda nationalspråk.
Johanna Timonen, brevbärare i Kemi, är av samma åsikt. Tack vare att hon läst svenska i skolan har vi inga problem att kommunicera.
- Jag tycker inte om att de vill ta bort svenskundervisningen. Jag har lärt mig i skolan och har alltid tyckt om svenska. Sedan har jag en faster i Piteå och det är roligt att kunna prata språket när man är där och hälsar på. Bra också när jag åker över till Haparanda och handlar på Ikea, säger hon.
Centerpartisten Tommi Lepojärvi kandiderar till riksdagen. Hans parti är starkt i Lappland och han anser sig ha en god chans att ta en plats.
Trots den lugna ytan är valrörelsen inne i ett hett slutskede. Frågan om att stödja EMU-länder i ekonomisk kris har blivit en stor fråga, där Sannfinländarna inte varit sena att plocka poäng.
- Många frågar sig varför vi ska betala för Greklands och Portugals problem och det är en naturlig första reaktion. Men om vi inte hjälper de här länderna så kommer kanske krisen hit, till Finland och Sverige.
Just nu regerar Centern tillsammans med Samlingspartiet, Gröna förbundet och Svenska folkpartiet.
De etablerade partierna i både regering och opposition har varit försiktiga med att ta avstånd från Sannfinländarna som ett samarbetsparti i en kommande regering.
- Det är för tidigt att säga något om regeringsbildningen. Vi får först se hur valet slutar, säger Tommi Lepojärvi.
På söndag säger väljarna sitt. Då kan Finlands politiska karta ritas om.