Årets två stipendiater presenterades digitalt av Sameslöjdstiftelsens nya ordförande Linda Wågström Sevä på torsdagen.
Kristoffer Åström är i restaurangvärlden känd som ”samiska kocken”. Efter en kockutbildning i Jokkmokk insåg han att det var samisk mat han ville fokusera på. Han har arbetat på många restauranger i Stockholm, Västerbotten och Norrbotten, bland annat på Café Gasskas i Jokkmokk.
Ur motiveringen: ”Med en passion för både slöjd och mat har Kristoffer format en spännande idé med framtida utställning där duodji och mat är i harmoni. Han vill belysa länken mellan samiska slöjdföremål och traditionell samisk matkultur, och säger med egna ord: ’Det sägs att maten är det sista som lämnar en kultur, och jag anser att maten är en viktig kulturbärare. Kaffepåse, ostform – majoriteten av slöjden har mat som gemensam nämnare.' Kristoffer visar ett innovativt tänkande och en vilja att föra vidare äldre generationers kunskap till de nya. Han arbetar kreativt och skickligt utifrån nyskapande och tradition, både i form och ornamentik.”
– Jag vill tacka Sameslöjdstiftelsen för att stipendiet finns. Jag vill också nämna min far, en inspiration i slöjdandet, och även farmor och mormor som är inspirationskällor till maten. Jag ska försöka sammanfoga slöjden och maten, och lyfta fram maten, säger Kristoffer Åström.
Katarina Spik Skum, Jokkmokk, har masterexamen i duodji vid Sámi allaskuvla, Kautokeino. I sitt skapande använder hon främst naturmaterial. Garvat renskinn som hon själv framställer är favoritmaterialet.
Ur motiveringen: ”Katarina har en mångsidighet och ett djupt kunnande i traditionell lulesamisk duodji. Hon visar en bredd i behärskning av olika tekniker och material. Hon arbetar traditionellt och nyskapande med mycket stor skicklighet. Hon studerar gärna äldre föremål och arbetar med en skapandeprocess där vissa föremål återskapas av äldre förlagor, medan andra inspirerats av äldre föremål men anpassats till nutid vad gäller material, färg och användningsområde.”
– Jag är jätteglad, rörd och stolt, det betyder mycket. Tack framför allt till tidigare generationer som kämpat och jobbat med duodji, och alla som delat med sig av sin kunskap som gör att jag kan föra arvet vidare genom att skapa nya duodjiföremål, säger Katarina Spik Skum.