Samisk samling i Berlin blir föremål för projekt

På MEK museum i Berlin finns en samling föremål från Jukkasjärvi, Karesuando och Frostviken. Nu söker Ájtte tre personer med kunskap om områdets traditioner.

Ett urval av föremål från den stora samiska samlingen i Berlin.

Ett urval av föremål från den stora samiska samlingen i Berlin.

Foto: Christian Krug MEK

Kultur2023-04-30 06:07

Den samiska samlingen i Berlin består av mer än tusen objekt från 1600-talet till 2000-talet. Där finns dräkter och hantverk, teckningar, kopparstick, målningar, och hundratals historiska fotografier. Samlingen har hittills inte undersökts i någon större omfattning. 

– Många av föremålen kommer från områdena kring Jukkasjärvi, Karesuando och Frostviken. Därför är det värdefullt att hitta personer med rätt kunskap. De behöver inte bo i områdena, men ha kunskap om dem, eller ha förfäder från trakten, säger Elina Kuhmunen, medarbetare i projektet på Ájtte.

undefined
Ett urval av föremål från den stora samiska samlingen i Berlin.

Totalt nio personer från svenska, norska och finska Sápmi ska delta i projektet och tolka föremålen utifrån kunskap och erfarenhet. Resultatet visas sedan i en utställning på MEK i Berlin tillsammans med de samiska föremålen i samlingen. Det planeras även en vandringsutställning på olika håll i Sápmi.

Eeva-Kristina Nylander på Sámi museum Siida i finska Inari samlar deltagarna för en inledande workshop i juni. Till hösten reser de till Berlin. 

undefined
Eeva-Kristina Nylander, forskare från Sámi museum Siida i Finland.

Deltagarna kan vara slöjdare, akademiker, konstnärer eller författare. I Berlin får de se samlingen, inspireras och göra en tolkning av föremålen. De får fritt välja vad de vill göra, skapa ett resultat, ett slöjdföremål eller en text. 

– Det finns också en tanke att det kan ske en repatriering av föremål till Sápmi, att en del av museiföremålen kan återbördas till sitt ursprung, berättar Elina Kuhmunen.

undefined
Samlingen består av både mjukslöjd hårdslöjd.

Föremålen kommer till stor del från samlare. Där finns även objekt från områden i norska och finska Sápmi. 

Elina Kuhmunen tycker att projektet känns både spännande och viktigt:

– Vi är med i det här också för framtiden, med aktuella frågor om repatriering och om vi ska ta tillbaka samiska föremål från museer till Sápmi. Det ger också erfarenhet och lärdomar om hur vi kan jobba om vi ska ta emot fler samiska föremål, ta hand om dem, och informera om dem och det samiska samhället. Då är det bra att man tar in personer utifrån som är med. 

– För mig är det jättekul att få vara med på ett hörn och få nya erfarenheter och lärdomar, säger Elina Kuhmunen.

Projektet är ett samarbete mellan Museum Europäischer Kulturen, MEK, i Berlin, det samiska museet Siida i finska Inari, Ájtte museum i Jokkmokk och det femåriga projektet ”Samiska samlingar på tyska museer” som drivs av Samisk museumslag och Sametinget i Norge. Ansvarig för projektet på Àjtte är etnologen Sunna Kuoljok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!