Kulturåret 2021 blev en bergochdalbana med ständiga kast mellan hopp och förtvivlan, försiktig optimism och till slut ett ordentligt bakslag under årets sista månader. Vi sänder en tacksamhetens tanke till alla kulturarbetare som oförtrutet kämpar på och vägrar ge upp. Må 2022 bli ett enda långt jubelår för oss alla.
Här kommer ett urval från det norrbottniska kulturåret 2021:
"Jag skriver främst för mig själv"
Jokkmokksförfattaren Moa Backe Åstots debutroman ”Himlabrand” blev uppmärksammad och hyllad när den kom ut i januari 2021. Under hösten blev den även nominerad till Augustpriset.
Men författaren själv tar uppmärksamheten med ro: ”Jag skriver i första hand för mig själv, det är ett behov jag har. Och Ántes historia i "Himlabrand" är en berättelse med ett perspektiv som inte hörs särskilt ofta, därför kändes den viktig”, säger hon.
Kirunas konstskatt får nytt liv
Kirunas stora konstsamling har väckts ur sin långa dvala i förrådet. Nu ska den pryda väggarna i det nya stadshuset och kulturhuset.
”Många har längtat, det blir som att möta gamla kompisar från förr”, säger Lena Ylipää som tillsammans med konstnärskollegorna Agneta Andersson och Viktoria Andersson sammanställer utställningen.
Förhoppningsvis öppnar utställningen för allmänheten under första kvartalet 2022.
Operan som fick nackhåren att resa sig
Mitt i korvgrillningen skred Kärlekens väsen in på scen. ”Hela hans uppenbarelse fick nackhåren att resa sig av välbehag”, skrev NSD:s recensent Johan E Skoglund om countertenoren Viktor Priebes roll i Piteå kammaroperas "BLY".
”Ibland är det svårt att dirigera för att det är så kul, berättade dirigenten Anna-Maria Helsing under repetitionerna med Norrbotten Neo och solisterna.
"BLY" hade urpremiär den 23 september i Piteå.
Utställning om återvinning
”Sakernas tillstånd” är samlingsnamnet för fyra utställningar av fyra konstnärer och avslutar årets tema ”Jord” på Havremagasinet i Boden. Luleåkonstnären Jette Andersens ”Livet i tingen vi lämnar efter oss” består av föremål som hon sammanfogat till två installationer. ”Jag känner stor tillfredsställelse av att göra något av ingenting", säger hon. Några av hennes verk har även antagits till Liljevalchs vårsalong 2022.
Korpelarörelsen i ny gestaltning
För tre år sedan tog Markus Öhrn med sig hunden Satu och teatergruppen Institutet hem till Tornedalen. Under en längre tid hade han funderat på hur Korpelarörelsen, som var aktiv i Tornedalen på 1930-talet, skulle gestaltas. I Vitsaniemi tog verket form:. I juli öppnade Korpela Land i Kiruna med konstutställningen ”Det är hemskt nära nu”. Ett performanceverk och ett Black Metal-band var också en del av verket.
Humoristiskt om kvinnlig rösträtt
Skådespelaren Emma Peters gjorde sitt första stora regiuppdrag med ”Ja må hon leva” på Norrbottensteatern. Hon skrev även manuset tillsammans med Emma Molin. Uppdraget löd: ”En humoristisk föreställning på temat kvinnor har haft rösträtt i 100 år.”
– Vi tyckte att det lät spännande och oemotståndligt. Sen slogs vi av hur svårt det skulle vara att göra vass humor, berättar hon.
Men till slut föll bitarna på plats. ”Ja må hon leva” hade premiär den 9 oktober.
"Utan hemresa blir det inga böcker"
I oktober kom författaren Ann-Helén Laestadius till Kiruna för att möta hemmaläsarna och prata om sin uppmärksammade bok "Stöld". Och kanske också för att hämta inspiration. På grund av pandemin kunde hon inte åka hem förrän i somras. ”Jag hade en idé och visste vad jag ville skriva om, men det gick inte, det var helt tyst i huvudet. Men då bara sköljde det över mig. Utan att komma upp så blir det inte några böcker", säger hon.
– Jag har varit här uppe många gånger och sett fin teater. Det är en stark, musikalisk ensemble, dessutom med en teaterskola i samma hus. Teatern är full av fingeravtryck från mästare som Staffan Westerberg, Staffan Göthe och Sara Arnia. Jag vill fackla för framtiden, därför är jag här ett tag, berättade hon.
Karin Sundvall anpassar kostymen
Kostymören Karin Sundvall växte upp i Luleå på 1970-talet men flyttade till Stockholm för att utbilda sig, och blev kvar. Hon har jobbat med kostym för tv, film och teater sedan 1980-talet, efter utbildningen på Beckmans i Stockholm.
I höstas återvände hon till Luleå för att arbeta med ”Den tatuerade änkan” på Norrbottensteatern. "Jag blev jätteglad när jag fick frågan om att komma hit. Den föreställningen betyder så mycket för mig", säger hon.
Tätt mellan Breskys premiärer
För manusförfattaren Tomas Bresky blev det två premiärer med bara några veckors mellanrum under hösten: Tornedalsteaterns ”Sekel författaren” på Seskarö och ”Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure" på Samiska teatern i Kiruna.
Sekel Nordenstrand föddes år 1900 på Seskarö. Pjäsen handlar om hans liv och författardrömmar. Diplomaten och juristen Lars Norberg växte upp i Varjisträsk. 2003 fick han förhandla med Norge om renbetesmarkerna. Han skrev senare boken som ligger till grund för pjäsen.
Gunilla Röör avlöste Mats Pontén
Skådespelaren och regissören Gunilla Röör tillträdde i juni tjänsten som chef på Norrbottensteatern i Luleå efter Mats Pontén.
Efter 40 år på Norrbottensteatern slutade Mats Pontén som teaterchef. Men efter sommaren återkom han som skådespelare.
Han växte upp i Uppsala och utbildade sig till skådespelare på Malmö scenskola. Sedan erbjöds han jobb på Dramaten – men valde Luleå. Första rollen i Norrbotten var i Seskaröspelen 1982. Teaterhuset i Norra hamn invigdes först fyra år senare.
– Vi höll till på Hermelinsskolan och Lillan, och hade en lagerlokal i Södra hamn som kallades Banankompaniet. Nästa föreställning jag var med i var ”Solsönernas sägen”, den samiska skapelseberättelsen, som Catherine Parment satte upp. Det var jag, Johan Ulveson, Margareta Gudmundson, Lotta Ramel och Thomas Widman. Vi spelade under ett år, åkte runt i småbyar överallt, minns Mats Pontén.
Han är glad över att få lämna över chefskapet just till Gunilla Röör.
– Jag tror att det blir väldigt bra, hon kommer utifrån och ser teatern med nya ögon, med erfarenhet av andra teatrar och hur de fungerar.
Och historien fortsätter. Dottern Maria Pontén går i pappas fotspår och arbetar nu som skådespelare på Norrbottensteatern.