Regionalisering väntar kulturlivet
Större regionalt inflytande kan bli kulturutredningens bestående resultat. Existerande regioner ser sig redan som vinnare, men på sikt finns risk för att staten lämnar kulturen i sticket.
Foto: Kurt Engström
Jämte den stora ommöbleringen av kulturens myndigheter är utredningens viktigaste förslag att öka det regionala ansvaret för kulturpolitiken.
Kulturutredningen kommer att föreslå ett så kallat portföljsystem som överlåter ansvaret för det statliga kulturstödet till regionerna.
- Det här ligger i tiden. Det pågår en regionalisering av politiken i Sverige och hela Europa. Det viktiga för staten kommer att vara att sätta upp nationella mål. Sedan blir det upp till regionerna att bestämma hur de vill utföra dem, säger Rasoul Nejadmehr.
Han är mångkulturkonsulent i Västra Götalandsregionen samt ledamot av kulturutredningens styrande kommitté och bekräftar att tanken på så kallade portföljer är central i utredningen.
Kulturnämndens ordförande i Region Skåne, Kristdemokraten Ulf Tufvesson, ger intryck av att kulturutredningen redan är presenterad och förslagen klubbade i riksdagen.
- Nu river vi den gamla statliga kulturen för att satsa på en ny nationell kulturpolitik där regionerna har mer att säga till om, säger han.
På försök har Skåneregionen under flera år fått en så kallad kulturpåse - 132 miljoner kronor i statliga bidrag, öronmärkta till kultur, men administrerade av regionen. Helt nyligen kom Statens kulturråd och Region Skåne överens om att fortsätta försöket.
Med de regionala portföljerna i åtanke är den väntade slakten av myndigheter lätt att förstå. Västra Götalandsregionens kulturchef Kristian Berg berättar att han måste hålla kontakt med 14 statliga myndigheter för att täcka det verksamhetsområde som regionens kulturnämnd har ansvar för.
Han ser stora fördelar med portföljsystemet.
- Det är betydligt lättare för mig att se till att Göteborgssymfonikerna är ute och spelar i hela regionen eller att avgöra vilka teatergrupper som behöver mer pengar än det är för Kulturrådet eller kulturdepartementet, säger han.
Dessutom menar Kristian Berg att en kulturpolitik som hanteras på regional nivå har bättre förutsättningar att korsa gränserna mellan olika politikområden så att kulturen kan integreras med till exempel skola, folkbildning och näringsliv.
Men det finns också uppenbara risker med att staten överlåter ansvaret för kulturen till regionerna.
- Det här kan vara väldigt bra för institutioner och enskilda kulturutövare eftersom det ökar närheten till dem som håller i pengarna. Men det kan också betyda att staten på sikt avsäger sig det ekonomiska ansvaret för kulturen ute i landet, säger Jon Pierre, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som har forskat om regional näringspolitik.
Skåneregionens kulturarbetare är fullt medvetna om det problemet. Jesper Larsson, chef för Malmö stadsteater, är generellt sett positiv till att regionen får mer att säga till om, men tror att det kan få konsekvenser i det långa loppet.
- Det som försvagas jämfört med 1974 års kulturpolitik är ett tydligt ansvar för att alla i Sverige får tillgång till kultur. I ett första läge är vi i Skåne och Västra Götaland väl rustade. Problemet kommer att bli de regioner som inte har jobbat på det här sättet tidigare, säger han.
Jesper Larsson får medhåll av Kristian Berg. Västra Götalandsregionen har länge setts som en förebild när det gäller regional politik. På kulturområdet anförs framgångarna för Göteborgsoperan och ett nära samarbetet mellan olika kulturprojekt och näringslivet.
Sedan 2001 har regionen ökat anslagen till kultur med mer än 300 miljoner kronor. Det är lätt att föreställa sig att staten hoppas på en liknande utveckling över hela landet. Men det är inte bara välvilja och ett intresse för kultur som ligger bakom satsningen.
- Våra stora satsningar beror delvis på att staten har skapat en infrastruktur för kulturen som den inte vill ta ansvar för längre. Vi fick nyss 20 miljoner extra av regionen för att ersätta det som staten inte har räknat upp när det handlar om till exempel pensioner på våra kulturinstitutioner, säger Kristian Berg. Carl Cato
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!