Den finska nationaldagen firas till minne av att landet den 6 december 1917 förklarade sig självständigt från Ryssland.
Som en del av det årliga firandet bjuder republikens president in ett stort antal gäster till en mottagning på slottet, varje gång med ett särskilt tema.
I fjol var temat miljön, i år är det kunskap och samhällsdebatt.
Med årets tema får ordet ”självständighet” ytterligare en betydelse.
Temat är valt med tanke på den tidsanda som råder. President Sauli Niinistö menar att den tekniska utvecklingen har inneburit att människors förhållande till kunskap har förändrats:
Det är numera enkelt att få tillgång till uppgifter och kunskap, vilket gjort att tröskeln för att delta i alla sorters diskussioner har sänkts. Samtidigt florerar alltmer tvivelaktiga fakta och fejk news.
Att lyfta fram kunskapen och samhällsdebatten är en tydlig uppmaning till varje människa att tänka självständigt och sansat i en tid då tonen har skärpts och förråats i de diskussioner som förekommer, båda i traditionella fora och på nätet.
Finlands styrka har alltid varit vår förmåga att agera tillsammans, att ge utrymme för olika åsikter och att tillgodogöra sig kunskap på ett mångsidigt sätt, säger Sauli Niinistö i det pressmeddelande som skickades ut inför självständighetsdagen.
Vid mottagningen tar presidentparet emot cirka 1 700 särskilt inbjudna personer. Det är människor som på olika sätt utmärkt sig inom sina respektive områden.
I årets urval förekommer extra många personer och institutioner som genom sin verksamhet främjar förmedlingen av tillförlitlig information och samhällsdebatt.
Presidenten propagerar för att varenda människa ska skaffa sig ordentlig kunskap och bidra till en mer nyanserat och sansat samtalsklimat:
Var och en kan bidra till en respektfull diskussionskultur och stärka förtroendet för kunskap och expertis. Och viktigast av allt: hålla sig till sanningen. Det skapar förtroende, säger han.
Veteraner och lottor från krigen är hedersgäster vid presidentens mottagningar på självständighetsdagen. I minglet syns alltid också framstående personer inom bland annat politik och kultur, landets biskopar och personer ur den utländska diplomatkåren i Finland.
Dessutom finns där enskilda finländare som har utmärkt sig på olika sätt, samt personer som presidentparet har träffat under året.