Ny på hedersamt uppdrag: ”Känns stort”

När Riksteatern på sin kongress i år valde en ny, nationell styrelse blev bland andra Anna Westman Kuhmunen från Jokkmokk uppkallad på scen.

Anna Westman Kuhmunen (infälld) har valts in till Riksteaterns nationella styrelse.

Anna Westman Kuhmunen (infälld) har valts in till Riksteaterns nationella styrelse.

Foto: Camilla Rehnstrand och Jan Gustavsson

Kultur2023-06-06 10:20

Det skedde sista helgen i maj, på Riksteaterns kongress i Helsingborg. 500 scenkonstentusiaster hade samlats för att fatta beslut om de kommande fyra åren i organisationen. 

En av de som var på plats var Anna Westman Kuhmunen, vanligtvis intendent på Ajttè svenskt fjäll- och samemuseum, samt ordförande i Jokkmokks Riksteaterförening. Hennes namn var ett av de som under kongressen ropades upp när det var dags att presentera den nya, nationella styrelsen från scenen. 

Vi når en tydligt rörd styrelsemedlem ett par dagar efter händelsen, på väg i bil för att hämta slöjdarkiv från Ammarnäs till Ajtté museum.

– Det var egentligen nog stort i sig att bli nominerad av de 16 lokalorganisationerna som Riksteatern har här i Norrbotten. Att mina kollegor i länet nominerade och ville jag ska föra deras talan värmde verkligen. Riksteaterns valberedning gjorde sedan intervjuer med alla oss nominerade och kom sedan med ett förslag på ny styrelse.

I det förslaget fanns Anna och 13 andra namn med, som sedan valdes under kongressen i Helsingborg.  

– Det var nog först där och då, när man blev uppkallad och presenterad på scen framför alla hundratals människor, som det sjönk in i mig. Jag är så tacksam över att ha fått det förtroendet i en organisation som ju är både en nationell teater och en folkrörelse. Det känns stort och fint.

Målet med styrelsens sammansättning är att den ska ha både geografisk spridning och en bredd på styrelsemedlemmarnas intresseområden.

– Det som är viktigt för mig är Riksteaterns vision om scenkonst för alla – överallt. Att vi som lever i glesbygd, som de flesta riksteaterföreningar gör i Norrbotten, får kvalitativ scenkonst där vi bor. Att Riksteatern verkligen är en scen för alla. Vi har mindre scener här, sämre scener och långa transporter. Så det krävs en förståelse för att det krävs speciella förutsättningar för att kunna visa scenkonst i glesbygd. Det kommer jag kämpa för. 

– Sedan tar jag förstås även med mig vikten av att lyfta de minoriteter vi har här i Norrbotten, och deras scenkonst. Att man också inom Riksteatern nationellt jobbar med samisk teater och teater på exempelvis meänkieli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!