Norrbotten först med portfölj

I kulturpropositionen som klubbades före jul föreslogs en ny föredelningsmodell för statens kulturpengar. I går presenterades betänkandet "Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet". Norrbotten ser ut att bli först med den nya modellen.

Med den nya fördelningsmodellen blir landstinget friare att fördela pengarna, men Elisabeth Lax understryker att det i utredningen står att man ska visa institutioner, som Norrbottensteatern, särskild hänsyn.

Med den nya fördelningsmodellen blir landstinget friare att fördela pengarna, men Elisabeth Lax understryker att det i utredningen står att man ska visa institutioner, som Norrbottensteatern, särskild hänsyn.

Foto: Bengt-Åke Persson

Kultur2010-02-23 06:00

Norrbotten blir först ut med den nya fördelningsmodellen, som ofta kallats portföljmodellen, tillsammans med de fyra regionerna Västra Götaland, Skåne, Halland och Gotland.
Det stod klart sedan Chris Heister i Kultursamverkansutredningen lämnade över sitt betänkande, Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, till kulturministern under måndagen.
- Det känns som en stor dag för vår del. Vi får förmånen att vara med om den nya modellen från första januari 2011, säger landstingsrådet Kent Ögren som vetat ett tag vad som varit på gång.
Portföljmodellen som föreslogs i kulturutredningen förra året har utretts vidare av Christ Heister, som är landshövding i Västerbottens län, och går i korta drag ut på att inflytandet över delar av statens kulturmedel flyttas över till regioner och landsting. För Norrbottens del innebär det att landstinget kommer att få en portfölj på ungefär 200 miljoner kronor.

En förutsättning för att få delta i den nya fördelningsmodellen har varit att länet har en god samverkan mellan landsting och kommuner, ett gott kontaktnät mellan civilsamhälle och kulturutövare och en god infrastruktur för kultur, vilket Kultursamverkansutredningen anser att Norrbotten har.
Dessutom har man velat ha en geografisk spridning och pröva modellen i ett glesbygdslän och Norrbotten har tecknat en avsiktsförklaring med statens kulturråd sedan tidigare.
- När det inte blev något med storregionen så valde vi att gå fram och visa att vi var beredda att ta en portfölj, säger Kent Ögren om utredningens förslag som ska ut på remiss under tre månader och klubbas i oktober.
Det innebär att tidsramen för nyordningen blir väldigt tight, men både Kent Ögren och kulturchefen Elisabeth Lax menar att man kommer att klara omställningen och att arbetet börjar redan nu med att förbereda organisationen inför 2011.
- Vi kan bara utgå från att det blir så här och vi gör ju ett liknande jobb i dag, men det blir förstås mer arbete. Och vi kommer att anställa en person till på division kultur och utbildning. Fördelen är att vi inte låser pengarna på samma sätt som när staten fördelade dem, säger Elisabeth Lax.
Både hon och Kent Ögren anser att valet av Norrbotten är ett kvitto på att man gjort ett bra arbete.
- Jag ser det som en bekräftelse på att vi har kvalitet i arbetet. Utredningen ser ju att vi har arbetat med kulturstrategi under lång tid, säger Lax.
Kritiker har dock pekat på att nyordningen innebär att landstinget och kommunerna måste skaffa sig duktiga kulturpolitiker snabbt för att man inte ska förlora i huggsexan om statens miljoner.
- Det är klart att vi har behov av en god kulturkompetens och att den kanske måste höjas. Dessutom måste vi utveckla en ny kulturplan, säger Ögren som kan tänka sig nya och nya former för kulturen i samarbetet mellan kommuner och landsting.
- Vi måste titta på fastare former för kulturen. Kanske vi skulle ha ett kulturpolitiskt råd som består av kommun- och landstingspolitiker. För det här är ju inget ensamarbete för landstinget och vi har inte råd att misslyckas. Man måste skapa förståelse för att kulturen inte ska vara något som behandlas när allt annat är klart och att den ska få de kronor som blivit över. Man måste få kulturdiskussionen på rätt höjd och det finns en god chans till det, säger Ögren.
Men vän av ordning frågar sig förstås vad vitsen med nyordningen är, om det inte ger mer pengar från staten.
- Ett skäl är att besluten kommer närmare de som brukar kulturen. Det är ju vi som bor här som vet vilka behoven är, säger Elisabeth Lax och får medhåll av Kent Ögren.
- Med den här modellen kan vi förstärka den regionala anpassningen av den statliga politiken utifrån vår särart och våra behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!