Nina Wähä nominerad till Augustpriset

Nina Wähä har sina rötter i finska Tornedalen. Nu har hennes roman ”Testamente” nominerats till Augustpriset.

Kultur 21 oktober 2019 18:00

En av de nominerade till Augustpriset 2019 för Årets svenska skönlitterära bok är ”Testamente” av Nina Wähä. Hon var en av de medverkande författarna i Kiruna bokfestival och berättade i en intervju med NSD Kulturs Maria Unga att idén till boken kom när hennes mormor blev sjuk. Hon saknade sina morföräldrars historia i samtidslitteraturen och skrev romanen som handlar om en stor familj och deras liv i finska Tornedalen: 

– Snart är deras generation döda och om ingen skriver om det här kommer det att vara som att de aldrig har existerat, sa hon till NSD.

Nina Wähä är uppvuxen i Stockholm men tillbringade somrarna i finska Tornedalen. Hon poängterar att romanen inte handlar om hennes egen familj, men att det är en familj som många skulle kunna känna igen sig i här uppe.

Övriga nominerade är: ”Barnet. En sonettkrans”, Olivia Bergdahl. ”Väderfenomen”, Anna Fock. ”Odenplan”, Daniel Gustafsson. ”Osebol”, Marit Kapla, och ”W”, Steve Sem-Sandberg.

Nominerade till Årets svenska fackbok: ”Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf”, Anna-Karin Palm. ”Världens yttersta platser. Judiska spår”, Peter Handberg. ”Ålevangeliet”, Patrik Svensson. ”Nobel”, Ingrid Carlberg. ”Bin och människor”, Lotte Möller. ”Strindbergs lilla röda”, Alexandra Borg & Nina Ulmaja.

Till Årets svenska barn- och ungdomsbok har nominerats: ”Sen kom vintern”, Per Gustavsson. ”Mitt storslagna liv”, Jenny Jägerfeld. ”Vänta på vind”, Oskar Kroon. ”Tiger, Tiger, Tiger”, Åsa Lind & Joanna Hellgren. ”Jordgubbsbarnen”, Sara Olausson. ”Dyksommar”, Sara Stridsberg & Sara Lundberg.

Augustpriserna delas ut den 25 november i Konserthuset Stockholm. 

Fotnot: Läs hela Maria Ungas intervju med Nina Wähä på nsd.se/kultur

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa