När värdet av egendom ställs mot människoliv

Vad är mest värt att slå vakt om − människoliv eller egendom? Frågan är korkad för svaret är ju givet.

"Frågan om ett människolivs värde dyker upp när vi läser om mordet i Kalix", skriver Jan Bergsten i sin krönika.

"Frågan om ett människolivs värde dyker upp när vi läser om mordet i Kalix", skriver Jan Bergsten i sin krönika.

Foto: Karin Hertz

Kultur2020-01-13 18:00

Vem bryr sig om att ett hus brinner ner eller ett tåg spårar ur, bara ingen människa får sätta livet till. Så är vår humanistiska inställning. Förlusten av materiella tillgångar överlever vi, men människoliv är något helt annat.

Korkade frågor har förmågan att dyka upp hur korkade de än är. Den korkade frågan om ett människolivs värde dyker upp när vi läser om mordet i Kalix. En man tar livet av en kvinna. Grannar slog larm, men mördaren fick drygt en timme för att ostörd kunna genomföra sitt dåd. Det tog så lång tid innan en polispatrull anlände.

Vi läser att det inte fanns någon polis i Kalix kommun den där kvällen den 24 april 2019, ingen polis i en kommun med 16 169 invånare. En polispatrull fick skickas från Luleå, åtta mil bort. Den kom för sent för att kunna rädda livet på kvinnan.

Polistätheten i Sverige är 195 poliser på 100 000 invånare enligt 2018 års siffror. I Kalix borde det då finnas 33 poliser, men ibland överträffar statistiken verkligheten.

Hade verkligheten levt upp till statistiken kanske kvinnan kunde ha räddats. Den mördade kvinnans anhöriga säger via sitt målsägarbiträde att polisens resurser inte räckte till.

Ibland finns det resurser. Samma dag skrivs det om ett inbrott i en skogskoja i Kalix kommun. Det är en notis som berättar att polisen satte in flera polispatruller och en polishelikopter och att tre personer greps. I deras bil påträffades stöldgods.

Det är då den där korkade frågan återigen dyker upp − om ett människoliv har högre värde än egendom. Nu får vi inte veta egendomens värde, men i en skogskoja brukar väl inte så värdefulla egendomar förvaras.

Den statliga myndigheten Trafikverket kom 2018 fram till att ett statistiskt liv är värt 40,5 miljoner kronor. Egendomen som polisen genom sin stora insats lyckades rädda i skogskojan i Kalixskogarna kanske var värd mera än ett människoliv. Om det var så berättar inte notisen.

För att värna egendom finns resurser. I varje kommun finns det en brandkår, i en del flera. Kalix har också en brandkår i Töre, liksom grannsocknen Råneå i Luleå kommun. Brandkårerna har korta utryckningstider för att kunna rädda egendom, betydligt kortare än polisen hade när kvinnan i Kalix mördades.

Nu är det väl huvudlöst att önska en polisnärvaro i klass med våra brandkårer. Det skulle ju bli som på den gamla kommunala polisens tid när det fanns en fjärdingsman i varje socken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!